Veliki pad prihoda naftnih kompanija zbog korone

Pandemija korona virusa ostavila je duboke ožiljke u globalnoj industriji nafte i gasa, što ovih dana potvrđuju finansijski izveštaji vodećih naftnih kompanija za 2020. godinu o poražavajućem padu prihoda.
Veliki pad prihoda naftnih kompanija zbog korone
Foto: Pixabay
Naftni gigant Rojal Dač Šel izvestio je da je prilagođena zarada kompanije iznosila 4,85 milijardi dolara u celoj 2020, što je pad od 71 odsto u odnosu na profit od 16,5 milijardi prethodne godine.
 
U poslednjem kvartalu prošle godine, prilagođena dobit kompanije je pala za 87 procenata međugodišnje i iznosila je 393 miliona dolara.
 
Finansijski rezultat Šela i nije toliko loš u odnosu na konkurente kao što su američki Ekson Mobajl i Ševron, te britanski Britiš Petroleum, koji su prijavili velike gubitke zbog dugotrajnog pada potražnje za energentima tokom mera lokdauna uvedenih širom sveta usled pandemije.
 
Britiš Petroleum je izvestio ove nedelje o prvom gubitku u deceniji od 5,7 milijardi dolara, dok je Ekson prijavio gubitak od 22,4 milijarde dolara, prvi otkako je postao javno preduzeće.
  • zunzara

    08.02.2021 15:16
    Kod nas nema takvih problema
    jer kad giod je problem, poskupi gorivo i to na svim pumpama (neki zlobnik bi rekao da se dogovaraju) u isto vrema, akcize nisu njihov već naš problem a mi, kao ovce i dalje ćutimo, idemo na pumpe umesto dakažemo: ovog meseca niko neće tankovati kod NIS-a, sledećeg kod OMV-a, pa MOL-a. Mislim da bi ih brzo doveli u red. Ovako nas cede, smeju se i dele zaradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.