Kreativna ekonomija - Budućnost svih gradova!

Kulturne i kreativne industrije danas predstavljaju najbolju investiciju u budućnost i razvoj svake zemlje.
Upravo te industrije pomažu u ubrzanju procesa digitalizacije, stvaranju novih radnih mesta i pružanju novih mogućnosti. Kulturne i kreativne industrije su značajan sektor u srpskoj ekonomiji, sa udelom između 3,4 i 7,1 odsto BDP-a. Ovaj sektor obuhvata više od 30.000 registrovanih preduzeća, koja zapošljavaju više od 115.000 radnika. Sektor kreativnih industrija uključuje izdavaštvo, štampane medije, grafičku industriju, razvoj IT i softvera, oglašavanje, muzičku i filmsku industriju, dizajn, radio i televiziju, oglašavanje, modu, stare zanate - izvor.
 
Od svog osnivanja, Poslovni inkubator Novi Sad radi na razvoju startapa iz oblasti kreativne ekonomije. Jedan je od onih koji su na vreme ustanovili koliku vrednost donosi kreativna industrija i koliko je bitno baš u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom kovid19 pružiti neophodnu podršku kreativcima i ovoj industriji. 
 
Poslovni inkubator Novi Sad je mesto gde ideje postaju uspešni poslovni poduhvati. Glavni cilj Poslovnog inkubatora Novi Sad jeste pružanje podrške startapima koji na bazi znanja i novih tehnologija razvijaju inovativne proizvode i usluge za globalno tržište. Korisnicima svojih usluga inkubator omogućava pristup resursima koji su im neophodni za efektivniji i efikasniji razvoj novog proizvoda ali i cele organizacije.
 
Preduzetnicima u okviru Poslovnog Inkubatora na raspolaganju stoje mentori i konsultanti koji ih vode kroz proces definisanja njihovog poslovnog koncepta od definisanja tržišta i atributa proizvoda do kreiranja strategije izlaska iz biznisa. Inkubator svojim korisnicima nudi moderno opremljen kancelarijski prostor sa brzim pristupom internetu, ali i zajedničke prostorije, poput sala za sastanke i prostor za upoznavanje i druženje. 
 
 
Međunarodni projekti u čijoj realizaciji Poslovni inkubator Novi Sad učestvuje kao partner su:
 
O-CITY projekat, iz poziva Erasmus +. Cilj ovog projekta je da se identifikuju i promovišu kulturna nasleđa gradova, da se podstakne narandžasta ekonomija u gradovima i ulože napori u modernizaciju univerziteta kroz implementaciju inovativnih metodologija učenja. Usled pandemije izazvane virusom kovid19, celokupan projekat kao i cilj kojem ovaj projekat stremi dobija još veći značaj i vrednost.
 
Partneri koji učestvuju u realizaciji projekta O-CITY su  univerziteti, poslovne škole i inkubatori iz Italije, Španije, Grčke, Srbije, Slovenije ali i partneri iz Kolumbije. 
 
U okviru ovog projekata, početkom februara predstavljena je i platforma koja nosi naziv Orange Planet. Platforma je posvećena univerzitetima koji u svoje obrazovne programe žele da uključe umetnike, kreativce, digitalne stručnjake, fotografe ali i druge profesionalce iz kulturne i kreativne industrije koji će studentima omogućiti sticanje digitalnih, umetničkih ali i preduzetničkih veština.
 
Mobilise SME - Program razmene koji malim i srednjim preduzećima pruža priliku za uspostavljanje saradnje sa drugim preduzećima i njihovim zaposlenima. Mobilise SME je program koji omogućava razvoj novih ali i postojećih poslovnih ideja, internacionalizaciju malih i srednjih preduzeća, mobilnost zaposlenih ali i pristup novim znanjima i veštinama. Period razmene na programu Mobilise SME minimalno je 1 mesec, a maksimalno 6 meseci. Za učesnike programa obezbeđena je i finansijska podrška koja bi trebala da doprinese pokriću troškova tokom boravka u jednoj od EU zemalja. Realizacija ovog projekta finansirana je od strane Evropske komisije.
 
Erasmus za mlade preduzetnike - U pitanju je program koji je pokrenut od strane Evropske komisije 2009. godine a koji finansira preduzetnicima ili onima koji to žele da postanu boravak u jednoj od EU zemalja u periodu od 1 do 9 meseci a u cilju sticanja znanja i veština koja će im omogućiti započinjanje sopstvenog preduzetničkog poduhvata ili unapređenje postojećeg preduzetničkog biznisa. Uzimajući u obzir nezaposlenost, glavni cilj ovog projekta jeste da stimuliše što veći broj mladih ljudi, novo opredeljenih preduzetnika da preduzmu odlučujući korak i osnuju novo preduzeće. Ovaj program pomaže novim firmama i doprinosi internacionalizaciji malih kompanija, što je ključ za razvoj i zapošljavanje mladih ljudi.
 
EEN - Evropska mreža preduzetništva - Projekat koji ima za cilj promovisanje preduzetničkog duha i kulture, poslovanja na evropski način, širenja svesti o potrebi poznavanja relevantnog zakonodavstva Evropske unije, pružanje pomoći domaćim preduzećima da pristupe tržištima Evropske unije. Eksperti u okviru EEN-a učestvuju u povezivanju malih i srednjih preduzeća sa odgovarajućim međunarodnim partnerima, pružaju ključne savete za širenje na međunarodna tržišta, kao i podršku u pretvaranju inovativnih ideja u međunarodne poslovne uspehe. Glavni zadatak EEN-a jeste da malim i srednjim preduzećima obezbedi informacije neophodne za razvoj poslovanja i pomogne im da pronađu poslovne partnere širom sveta.
 
Interreg IPA CBC Croatia - Serbia: CB Net - Projekat koji za cilj ima povećanje kompetencija regiona jačanjem saradnje između institucija koje pružaju podršku biznisima, klastera, edukativnih i istraživačkih centara i preduzetnika sa ciljem da se razviju novi proizvodi, usluge, patenti i slično.
 
Učešćem i realizacijom ovih projekata Poslovni Inkubator Novi Sad zajedno sa globalnim partnerima teži obezbeđivanju boljih uslova za rad i razvoj preduzetništva i kreativaca, ali i prevazilaženje krize izazvane pandemijom kovid19.
 
Ukoliko razvijate sopstveni proizvod i želite da izađete na globalno tržište, ali se na tom putu suočavate sa problemima kojima na prvi pogled nema rešenja, nemate dovoljno znanja ili mrežu kontakata koja bi celokupan proces učinla bržim i lakšim, Poslovni Inkubator Novi Sad je tu za vas. Svi koji žele da svoje inovativne ideje pretvore u uspešan biznis, a nisu sigurni kako da to urade, mogu da im se obrate za savet i pomoć jednostavnim klikom OVDE.

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija