Samo šest banaka se odreklo naknada na humanitarne uplate

Samo šest banaka koje posluju na našem tržištu ne naplaćuje provizije na gotovinske uplate u humanitarne svrhe.
Samo šest banaka se odreklo naknada na humanitarne uplate
Foto: Pixabay
Iako u Narodnoj banci Srbije kažu da banke imaju pravo na naknade za svoje usluge, još pre dve godine su ih zamolili da preispitaju mogućnost da ih se odreknu kada se radi o donacijama u humanitarne svrhe. Očigledno se inicijativi Centralne banke nije odazvao veliki broj ustanova, od ukupno njih 26, pišu Novosti.
 
Kod prebacivanja novca na račune klijenata koji nisu u istoj finansijskoj ustanovi, sve banke uzimaju provizije od 0,6 do dva odsto. Bez obzira na procenat, postoji minimum ispod kog ne idu. Tako ta usluga košta najmanje od 45 do 250 dinara, od banke do banke, dok su maksimalne naknade, bez obzira na iznos koji se prebacuje, od 5.000 do čak 15.000 dinara.
 
Zvanično, ovih provizija se i dalje ne odriče, čak ni za novčanu pomoć u lečenju dece, 20 banaka. Kako u NBS kažu, prema Zakonu o platnim uslugama, banke imaju pravo da za svoje usluge korisniku naplate naknade, koje moraju da budu iskazane u tarifniiku i sastavni su deo ugovora koji su zaključili banka i korisnik. Zato svima sugerišu da pre uplate pogledaju koje banke ne naplaćuju provizije, ili da uplaćuju tamo gde primalac ima račun, da bi prošli bez provizija.
 
"Narodna banka Srbije, poput centralnih banaka svih razvijenih država, ne propisuje i ne utvrđuje visinu naknada, već samo obavezu za razumljivim i transparentnim informisanjem korisnika o provizijama", kažu u NBS. "U okviru svoje kontrolne funkcije, nadziremo da li se banka pridržava, između ostalog i odredaba ugovora zaključenih s klijentima, ali u tržišnoj privredi, ne utvrđujemo cenu usluga po kojoj će banke ili javni poštanski operator pružati svoje platne usluge korisnicima, sve dok to čine u okvirima postojećih propisa."
 
Ipak, kako kažu, svesni značaja ovog pitanja za građane, NBS je 14. novembra 2019. godine uputila svim bankama inicijativu da preispitaju mogućnost da se odreknu naknada za uplate i prenose po osnovu donacija u humanitarne svrhe upućenih kredibilnim humanitarnim organizacijama.
 
"Više banaka pozitivno je odgovorilo na ovu inicijativu i odlučilo da ne naplaćuje naknadu za uplate i prenose po osnovu donacija na račune određenih humanitarnih organizacija, ali i na druge račune otvorene u humanitarne svrhe", kažu za "Novosti" u NBS.
 
Pojedine banke, u okviru određenog paketa platnog računa, korisnicima ne naplaćuju naknadu ili ne naplaćuju određeni broj u toku meseca, u okviru aplikacija elektronskog i mobilnog bankarstva, kažu u NBS.
 
"Tako uplata u humanitarne svrhe može da prođe i bez provizije. Pored navedenog, pojedine banke ne naplaćuju naknadu, ili naplaćuju nižu, za transakcije u istoj banci. U tom slučaju, korisnik koji ima račune u više banaka, a želi da uplati određena sredstva u humanitarne svrhe, treba da proveri da li se možda i račun primaoca humanitarne pomoći vodi u nekoj od banaka u kojoj i on ima račun i da onda uplati u banci u kojoj se vodi i račun primaoca plaćanja", zaključuju u NBS.
  • Banderaš

    21.03.2021 19:24
    Korupcija
    Sam zahtev je sulud.Pa banke žive od provizija i potpuno je jasno da se neće odreći zarade.Ali zato banke uplaćuju sume novca u dobrotvorne svrhe i te sume banke mogu odbiti od poreza.Država ne treba da nam pomaže poklonima od po 100€ 30€ ili bilo koliko.Država treba da napravi socijalni sistem,označi koje osobe trebaju novčanu pomoć i da njima pomogne u novcu,zdravstvenom osiguranju,smanjivanju poreza,plaćanje javnog prevoza,ali to nikako ne smeju biti osobe koje u vlasništvu imaju kuće,vikendice,njive,auta,lokale.Takvi trebaju prodati svoje vlasništvo i živeti od tog novca,a nikako da mi kao društvo finansiramo nprVulina koji nema ništa,a trošiogromne sume sto je dokazivo.
  • Bane

    21.03.2021 18:29
    Ako je uplata elektronska samo zameniš prvi broj 1, prvim brojem 2. Tako 189 postaje 289.
  • J

    21.03.2021 16:35
    Drzava
    A da li se država odrekla poreza kad npr. saljemo humanitarne poruke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.