Kreće provera 500.000 plata u javnom sektoru

Država uvodi novi sistem koji će pratiti svih 500.000 zarada u javnom sektoru.
 Kreće provera 500.000 plata u javnom sektoru
Foto: 021.rs
Zahvaljujući novoj praksi koja će obuhvatiti više od 10.000 korisnika državnih para, po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidenciju svih plata i radnika koji primaju zaradu iz buždeta Srbije.
 
Na projektu pod nazivom "Iskra" direktno će raditi oko 3.000 ljudi, a ceo sistem u javni sektor biće uvođen fazno. Praktično, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo, piše Blic.
 
U poslednjoj fazi projekat će biti implementiran i u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.
 
Ovaj sistem trebalo bi da uvede red u sistem plata kod korisnika javnih sredstava, a fokus će biti na njihovoj boljoj kontroli, kao i na drugačijem obračunu. Ipak, to neće biti i jedine promene koje će biti uvedene u sistem zarada koje se isplaćuju iz budžeta.
 
Novi projekat, koji je deo dogovora sa MMF, omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate.
 
To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.
 
Novi sistem će takođe doneti i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstvo finansija.
 
Iz Ministarstva finansija su istakli da su u okviru projekta predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno-popravnim ustanovama.
 
Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura, te da je reč o sistemskim promenama, koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.
 
Inače, prosečna zarada u javnom sektoru u martu ove godine iznosila je 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru 2020. godine.
 
Opširnije na sajtu Blica
  • Nika

    18.06.2021 07:15
    Gluposti. Nacin da odredjen broj ljudi bude dobro placen par godina za posao koji nema nikakvog efekta.
  • struja

    17.06.2021 22:30
    EMS
    je tek čudo,sve moj do moga;generalni bio kumić,a sad,važna drugarica...RASPAD DRŽAVE...
  • dač

    17.06.2021 22:27
    znači u zdravstu kontrola plata , a vojsci i policiji stanovi i dodaci?

    pa lepo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija