Maline nema ko da bere: Sezonci dolaze iz Albanije, Azije i Afrike

Rekordna otkupna cena malina dostigla je 430 dinara za kilogram, a pojedine sorte i više od 500 dinara.
Maline nema ko da bere: Sezonci dolaze iz Albanije, Azije i Afrike
Foto: Pixabay
Na to je uticao pad prinosa, a nema dovoljno ni berača, pa sezonci dolaze iz dalekih zemalja Azije i Afrike.
 
I dok srpski turisti sve više upoznaju albansko primorje, iz te zemlje u ivanjički kraj prvi put stigli su berači malina. Miro Rajković iz Prilika kod Ivanjice ima u planu još jednu grupu stranih sezonaca.
 
"Imao sam dve grupe. Jednu iz Mongolije, koju sam tražio, a drugu iz Albanije. Međutim, u Mongoliji je sada problem s koronom, ne znam koliko će to trajati pošto je kod njih tek sada buknula zaraza. Ako budu mogli, doći će tek petnaestog, a ovi iz Albanije su došli", kaže Miro za RTS.
 
U ariljskom kraju očekivali su 40 berača iz Indije, međutim, zbog kovida, njihov dolazak je otkazan. Visoka cena maline uticaće na rast površina pod ovim voćem, ali u Srbiji raste potreba za poljoprivredom, pa se planira dolazak jeftine radne snage iz Azije i Afrike.
 
"I već imaju firme koje uvoze radnu snagu i koje formiraju velike stambene blokove, naročito u Vojvodini, mada je korona to malo odložila", kaže Zoran Radovanović iz stručne grupa Ministarstva poljoprivrede za malinu.
 
Poljoprivrednici bi, kažu, zbog jezika, mentaliteta, ishrane, radije sezonce iz Srbije ili regiona.
 
"Ako bude potrebe, moraćemo i mi da tražimo strance. Ako nema ko drugi da radi, onda će raditi oni", kaže Branko Đokić, poljoprivrednik iz Brezne.
 
Albance je u Prilike privukla dnevnica od trideset evra, uz smeštaj i ishranu do završetka berbe. I dok u Srbiji mnogi nezaposleni izbegavaju rad na poljima, iz dalekih delova sveta, zbog troškova puta, sezonci će u Srbiju dolaziti najkraće na šest meseci.
  • Laki

    08.07.2021 21:27
    sansa
    Ma bolje upropastiti to i otvoriti rudnike litijuma. Kad malinu nema ko da bere, ko ce u rudniku da radi? Cuvajmo prirodu
  • Dr

    08.07.2021 16:04
    Malina postala brend broj 1, e pa platite 50evra dnevnicu za 10 sati rada na ovu cenu.
  • NSAboriginal

    08.07.2021 13:34
    Progledavanje
    Jel vam sad jasno kako gledaju naše ljude kad idu da rade u uređenim zemljama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija