Jakobi: U Srbiji i dalje ima mesta za kompanije kojima treba jeftina radna snaga

Srbija sada privlači inostrana ulaganja sa nešto većim stepenom tehnološke složenosti, ali ipak nema dovoljno poslova sa većim zaradama, zbog čega radnici odlaze u inostranstvo, piše Politika.
Jakobi: U Srbiji i dalje ima mesta za kompanije kojima treba jeftina radna snaga
Foto: Pixabay
Izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Tanja Jakobi, kaže za Politiku da u našoj državi i dalje ima mesta za kompanije koje traže jeftinu radnu snagu, naročito ako se pogleda nepovoljna obrazovna struktura građana na birou rada, gde veliki deo čine ljudi sa srednjom školom.
 
"Oni mogu da za par dana prođu kroz obuke za neke poslove, kao na primer u Juri. Onda je, po definiciji, tu i zarada niska. Isto tako, za neke poslove u Srbiji (građevinarstvo, poljoprivreda...) sada dolaze radnici iz drugih zemalja, a upravo su to poslovi koji su tipično nisko plaćeni", navodi Jakobi.
 
Kako kaže, ovo ipak nije rezultat samo činjenice da domaća radna snaga zahteva veću platu već i toga da u ovom domenu postoji zakonska rupa u oblasti kontrole inspektorata za rad. 
 
"Povoljnost angažovanja stranih radnika zasnovana je na kršenju njihovih prava, od velikog broja radnih časova do neispunjavanja obaveza iz standardnog ugovora o radu", smatra Jakobi.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u maju je iznosila 65.035 dinara, ali je istina da većina zaposlenih zarađuje osetno manje, na šta često upozoravaju sindikati. Podsećaju da je u Srbiji, oko 350.000 zaposlenih na minimalcu, a trećina zaposlenih zaradi po 35.000 dinara.
 
Postavlja se pitanje da li imamo strukturu privrede koja nudi kompleksne poslove i više zarade.
 
"Takvih poslova očito ima, jer je primećeno da sada privlačimo inostrana ulaganja sa nešto višim stepenom tehnološke složenosti. U upravljačkom kadru tih kompanija ima više kadra iz Srbije što pokazuje da se pojavio prostor za angažovanje radne snage na višim pozicijama koje nose veće zarade, a ne samo na prostim poslovima u proizvodnji", rekla je Jakobi za Politiku.
 
Dodaje da takvih poslova ipak nema dovoljno što je jedan od razloga zbog kojih građani, sada već iz velikog broja zanimanja i svih godišta, napuštaju Srbiju da bi radili u drugim zemljama.
 
"U našoj zemlji sve veći broj mladih počinje da obavlja posao preko interneta. To pokazuje da Srbija i dalje nema dovoljno poslova na kojima bi zaposlila stručnu, pre svega mladu radnu snagu. Oni tragaju za poslodavcima van Srbije, ne napuštajući zemlju. I dalje postoji problem poreskog tereta i oporezivanja ovih prihoda i regulisanja prava", smatra Jakobi.
  • Vrhovni Vlasnik

    29.07.2021 13:06
    Nista novo, Srbija ostaje i dalje robovlasnicka kolonija!!!
  • Dejan

    29.07.2021 07:27
    Ovde samo takve kompanije i rade...a taj minimalac se uglavnom placa iz drzavnog budzeta preko ludackih subvencija. Sta onda ti "investitori" uopste investiraju ovde?
  • Banderaš

    29.07.2021 07:13
    Ološ
    Tačno je,ali tih 10% "nepoštenih" poseduje milione kvadratnih metara i nekretnine koje vrede višestruko nego nekretnine,tj šupe,garaže,vikendice nekih mučenika i izbeglica koji su pravili krov nad glavom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija