"Na svaki ugovor koji država zaključi u skladu sa zakonom, dolazi 46 dogovorenih bez javne nabavke"

Svaki četvrti ponuđač nema poverenje da su postupci javnih nabavki pošteni, a skoro polovina ne ispunjava uslove.
"Na svaki ugovor koji država zaključi u skladu sa zakonom, dolazi 46 dogovorenih bez javne nabavke"
Foto: Pixabay
Zbog toga ne čudi da većina nijednom nije učestvovala u nabavkama u protekle tri godine, a kao ključne razloge za to navode da ne ispunjavaju uslove za učešće, ali i da ne veruju da će postupak biti fer i transparentan, rezultat je istraživanja koje je sproveo NALED.
 
Sa druge strane, naručioci kažu da kriterijum kvaliteta ne koriste češće jer nemaju model na osnovu kojeg bi postavili nabavku, smatrajući da su takve nabavke rizične.
 
U istraživanju koje je za NALED sproveo IPSOS u junu ove godine učestvovalo je 250 kompanija-ponuđača kao i 155 predstavnika naručilaca u postupcima javnih nabavki.
 
Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina ponuđača nije upisana u registar ponuđača, ali i da najveći broj tih kompanija, kao i naručilaca, ne znaju da navedu najveće nedostatke novog sistema, rekao je koordinator za regultarnu reformu u NALED Nikola Komšić.
 
Oni među ponuđačima koji su dali odgovor na to pitanje, na prvo mesto stavljaju ocenu da sistem nije transparentan, a potom i da su procedure previše komplikovane.
 
Predsednica udruženja "Ponuđači Srbije" Jasmina Marković smatra da razlog za takav stav leži u činjenici da se promenio način podnošenja ponuda, koji je postao potpuno elektronski, a da ni ponuđači ni naručioci nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za primenu novog Zakona o javnim nabavkama i Portala javnih nabavki.
 
"Zbog toga je došlo i do pada broja učesnika na javnim nabavkama, iako se očekivalo da njihov broj poraste", ocenila je Marković. Kako je navela, u prvih šest meseci primene novog zakona 70 odsto tendera je obustavljeno jer nije bilo ponuda.
 
Ukazala je i na to da se, primenom novog Zakona, promenio i način dokazivanja kvalifikacije ponuđača za učešče na raspisanoj nabavci, koji je takođe sa "papirnog" i fizičkog prikupljanja dokumentacije postao elektronski, te se danas ispunjava takozvana e-Izjava.
 
"Problem koji nastaje u praksi je da se javlja sumnja da neki ponuđači daju neistinite izjave o svojim kapacitetima, a sa druge strane kao da niko nije nadležan da reši takvu situaciju, jer naručioci ne žele da pokreću krivične postupke a savesni ponuđači onda odustaju jer ne žele da učestvuju u unapred izgubljenim postupcima", rekla je Marković i ocenila da taj aspekt treba bolje urediti.
 
Nedavna analiza Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava pokazala je da na svaki ugovor koji država zaključi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama dolazi 46 poslova dogovorenih bez sprovedenog postupka javne nabavke.
 
"Od početka primene novog Zakona o javnim nabavkama broj postupaka javnih nabavki je drastično opao, a poslovi sa državnim institucijama sve češće se sklapaju mimo tog zakona", navode u Topličkom centru.
  • Prosvetae

    09.08.2021 01:41
    Ugovori u školama
    Bilo bi lepo i veoma interesantno da Naled i druge institucije, naprave analizu ugovora o nabavkama zaključenim u školama u južnobačkim okrugu. Pronašli bi uvek iste, nameštene ponuđače, nameštene i dogovorene ugovore, koje šalje gradski vrh, a direktori poslušnici radi čuvanja fotelja pristaju za siću. Uvek isti ponuđači u svim školama, specijalizovali se za računare, materijal, cišćenje i slično. A još pride, sve ugovori ispod limita, da šira javnost ne bi imala uvid u mahinacije. Vrhunac je poslednja nabavka opreme za škole, gde se dodeljeni ugovori ni za jednu školu u NS koja je dobila sredstva, ne razlikuju. od odobrenih sredstava , a izabrani ponuđač za nabavku za sve škole isti. Rekli bi ljudi čista slučajnost a sve po zakonu. Kriminal na svim nivoima. Kad se vidi šta se radi u školama, šta da se očekuje u višim instancama. Čuveni novinari ispitajte i istražite malo, a ne da pišete iz šupljeg u prazno . Da se nabavke nameštaju smo znali, ali kako pitajte kad već imate koga. Ili se bojite da se bavite novinarstvom?
  • Nebojša

    08.08.2021 06:10
    Izopačeno
    Sve je izopačeno. 100% vecih i 98% malih nabavki je unapred dogovoreno. Naslikano. I riba smrdi od glave a ne od repa. Ovde nije u pitanju SKY nego DAJ tehnologija. Manje bi stete bilo da se sve radi direktnom pogodbom jer bi se vecina ustrucavala i plasila kada se formira cena, a ovako uvek moze maksimalno. Manja je steta da se sve radi direktnom pogodbom jer bi imali ibzira prema cenama. Sada je šopanje cena kljucno a znamo da fakticki te poslove dobijaju firme tasna, masna, pecat ili "blizak" domaci proizvodjac koji napravi cenu iatu ili vecu kao najbolji svetski proizvidjaci.
    Sve je farsa i javne nabavke su sledeceg modela:
    ILI SE PRIKLONI, ILI SE UKLONI
  • Zemlja zove Mars

    07.08.2021 19:45
    Istina
    Tako je i sa konkursima za film u FCS i pokrajini, isto na konkursima u RTS i RTV. Apsolutno je sve namesteno, a u BG ne moze niko iz Vojvodine da dobije podrsku, posebno ako ima vojvodjansko prezime. Osim Zilnika naravno, koga je sramotno odbiti. Pokrajinski konkurs isto finansira BG projekte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.