Udruženje banaka: Od klijenata nećemo tražiti povrat novca iz izgubljenih sporova

Udruženje banaka Srbije navodi da od stava VKS, povodom opravdanosti naplate bankarskih naknada i osiguranja stambenih kredita, očekuje da stavi tačku na iscrpljujući period i za banke i za klijente.
Udruženje banaka: Od klijenata nećemo tražiti povrat novca iz izgubljenih sporova
Foto: Pixabay
"Stavovima koje je doneo VKS naš pravosudni sistem približio se pravosudnim sistemima Evropske unije i zemalja regiona, u kojima je identičan stav još ranije zauzet i na šta smo već duže vreme ukazivali", navelo je Udruženje.
 
Istaknuto je da je VKS svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, "što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje, kakav je jedino i logičan".
 
"Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle zaista velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom. Ovim najnovijim stavovima VKS-a problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice, a to je i dalje veliki posao za pravosudni sistem i za svaku od parničnih stranaka", navelo je Udruženje banka.
 
Po tumačenju Udruženja, što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi sa vođenjem svakog pojedinačnog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke.
 
Takođe, predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca).
 
Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao da je za kreditni rejting Srbije i izglede za njegovo dalje povećanje, očuvanje poverenja investitora u državne hartije od vrednosti na međunarodnom tržištu, za nastavak stranih i domaćih investicija, veoma važna poruka o pravnoj sigurnosti investicija koja je ovakvim stavom VKS poslata.
  • Pravda

    21.09.2021 14:48
    No pasaran
    Svi ispred suda sa koktelima,cekamo zakazivanje novog protesta,taman je i vlada rs pored
  • Tea

    21.09.2021 13:41
    To znači da su banke pukle.
  • Liborda

    21.09.2021 12:23
    Korupcionaška mafija
    5 godina mi traje sudski proces protiv banaka, 5 godina niste u stanju da prebacite predmet po mesnoj nadležnosti suda već ste još tad podlegli pritisku kapitala i zatrpali osnovne sudove u Bgd predmetima iz cele države jer su sedišta banaka u Beogradu... Pa bism ja kredit podigao u Bgd već u mom gradu u mojoj matičnoj filijali! Sada kada je predmet konačbo prebačen u sud u mom mestu VKS donosi ovu sramnu odluku pa jel vi mislite da će proći ovo? Čekajte da vam svi dođemo ispred zgrade VKS da obrazložite onda svoju odluku mafijo korumpirana pa jel sud narodni ili čiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija