Junetina u Srbiji sada košta kao u Švedskoj, mogu se očekivati dalja poskupljenja

Ovih dana šok na rafovima. Litar ulja ide i do 225 dinara, a kilogram junetine u Srbiji sada košta skoro kao u Švedskoj.
Junetina u Srbiji sada košta kao u Švedskoj, mogu se očekivati dalja poskupljenja
Foto: Pixabay
Junetina se ovih dana i na mesnim odeljenjima velikih trgovačkih lanaca prodavala i po 950 dinara za kilogram. U poslednja tri meseca poskupela je i više od 200 dinara, a na tržištu tvrde da bi moglo doći i do novih, većih cena.
 
- Istina jeste da je junetina u poslednje vreme značajno poskupela, a nakon što smo to videli i kod svinjetine. U odnosu na jul, junetina je sada skuplja i do 230 dinara po kilogramu, a razlog je jednostavno odnos ponude i tražnje koji je diktira cenu - rekao je za Blic Živojin Jovanović, vlasnik i direktor zemljoradničke zadruge "Trlić" koja ima i proizvodnju i prodaju mesa.
 
U jednom trgovačkom lancu kažu da im je junetina za mesec dana poskupela čak 13 odsto. Aktuelna cena u Srbiji tako je došla na nivo cene u Švedskoj gde je kilogram mesa u proseku oko 8 evra.
 
Podsećaju i da smo gotovo isti scenario nedavno imali i sa cenama svinjetine i piletine koje su povećane i do 15 odsto, ali su sada stabilizovane.
 
Poznavalac tržišta i autor mnogih studija o poljoprivredi Branislav Gulan kaže da su razlozi poskupljenja junetine suša, kao i generalno manji prinosi stočne hrane, što je na kraju dovelo i do poskupljenja žitarica.
 
- Zbog toga dolazi i do prodaje grla i zatvaranja farmi, a to onda znači i manju ponudu i veću cenu u prodaji. Imajući sve to u vidu, može se očekivati i dalji rast cena, čak i do 30 odsto - navodi Gulan za Blic.
 
Što se tiče svinjetine, koja je poskupljivala tokom leta, njena cena je sad stabilna. Svinjsko meso sada je čak i nešto jeftinije u odnosu na pre neki mesec.
 
- Cena žive vage pala je sa 180 na 170 dinara za kilogram - navodi Živojin Jovanović.
 
U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje.
  • Milana

    17.10.2021 17:48
    @milan,malo ste preterali
    Kad upoređujete cene u Švedskoj, navedite i otkupnu cenu žive stoke.
    Samo u Srbiji kade se cena tovljenika poveća za 10din/kg, to rezultira povećanjem 150-200 din/Kg kod potrošača.
    Razlog je jasan, treba platiti mesto+ u PKS, inspekcije, partiju na vlasti, razne "zaštitnike" potrošača, a i da se kupi još koji komad zemlje
  • BulevarEvrope

    17.10.2021 11:37
    Gledao sam na youtube klip gde neki kinezi od svinjetine naprave junetinu. Samelje se meso i dodaju se neki ukusi i svasta nesto, ne secam se vise i od toga se naprave kao juneci burgeri.
    Eto dobre ideje za nase preduzetnike kako barem malo da ublaze novonastalu krizu i da nesmetano potrosacima isporucuju omiljene obroke.
  • Imre

    17.10.2021 11:15
    Trgovci.tajkuni i razni mesetari ako svoj ukupni kapital ne uvecaju za 2-3 puta godisnje,nista nisu uradili.Jer sa tim uvecanjem moze da poveca svoje bogastvo sto mu omogucavaju kako drzavne tako i opstinske vlasti.Da bi se 5% bogatili treba 30% oterati u siromasstvo,dok onih 65% ceka red da to i njih zadesi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.