Folksvagen traži lokacije za gigafabrike, planira ih i u istočnoj Evropi

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) objavio je da razmatra lokacije za gigafabrike za baterijske ćelije u Španjiji i istočnoj Evropi, najavivši odluku najkasnije sredinom iduće godine.
Folksvagen traži lokacije za gigafabrike, planira ih i u istočnoj Evropi
Foto: Pixabay

Kompanija planira da u Evropi otvori šest gigafabrika kako bi podmirila sve veću potražnju za baterijskim ćelijama unutar grupe, navodi se u saopštenju.

Za pogon u Zalcgiteru izdvojiće do početka proizvodnje baterijskih ćelija 2025. godine dve milijarde evra, uz planirani proizvodni kapacitet od 20 gigavatsati godišnje koji bi u narednoj fazi trebalo biti udvostručen.

Zalcgiter će objediniti razvoj, planiranje i kontrolu proizvodnje i postaće evropski centar VW za baterije koje će proizvoditi za potrebe grupe.
 
U planu je i gradnja dodatnih gigafabrika na lokacijama u Španiji i istočnoj Evropi koje će biti objavljene do sredine 2022. godine.
 
"Do 2030. godine Folksvagen planira da otvori još dve fabrike baterijskih ćelija u Evropi", dodaje se u saopštenju VW grupe.
 
Nemački div automobilske industrije osnovao je i evropsku kompaniju koja će objediniti aktivnosti poslovanja VW s baterijama. Cilj mu je da time optimizira njihovu efikasnost.
 
Već su najavili da planiraju uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurali poziciju vodećeg proizvođača električnih automobila u svetu.
  • Stari

    15.12.2021 13:09
    Neprijatelj
    Kajmakčalan, užičku republiku i Gavrila Principa nam neće za 10000 godina oprostiti. I opet ćemo ih uz velike žrtve tući ali ne znam gde i kada. Nisu naučili ko je i šta je srpski narod. Mogu da nam se izvinu, prihvatićemo ali s njima oči i na leđima.
  • Mile

    14.12.2021 20:49
    Pa da,prljave tehnologije u Istocnu Evropu!plus subvencija 140k ojra po radnom mestu! Dzaba factory!
  • www

    14.12.2021 12:47
    Istocna Evropa = Slovacka, Poljska, Rusija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.