U 2021. godini bilo 14 milijardi dolara vrednih zloupotreba i prevara sa kriptovalutama

Kriminalne aktivnosti na kripto tržištima dostigle su istorijski najviši nivo od 14 milijardi dolara prošle godine, objavio je blokčejn istraživač Čejnalisis.
U 2021. godini bilo 14 milijardi dolara vrednih zloupotreba i prevara sa kriptovalutama
Foto: Pixabay
Vrednost kriptovaluta upućenih u digitalne novčanike, a koje su stečene nedozvoljenim aktivnostima, uključujući prevare, crno internet tržište i korišćenje zlonamernih softvera (ransomware), skočila je za 80 odsto u odnosu na godinu dana ranije, navodi Čejnalisis u izveštaju. 
Udeo tih aktivnosti u ukupnom obimu kripto transakcija ipak iznosi samo 0,15 odsto, što je najniži nivo ikada, prenosi Rojters.
Ukupan obim transakcija je skočio na 15,8 biliona dolara u 2021, što je pet puta više nego godinu dana ranije, saopštio je američki Čejnalisis.
 
Popularnost digitalne imovine, od bitkoina do nerazmenljivih tokena, eksplodirala je u 2021. jer su je prigrlili istitucionalni investitori i velike kompanije.
 
Novopridošlice u kriptosvet privlače obećanja o brzoj zaradi, kao i nada da bitkoin nudi zaštitu od rastuće inflacije. Međutim, tržište kriptovaluta je i dalje nepokriveno regulativom, tako da investitori ne raspolažu zakonskim sredstvima za zaštitu od prevara.
 
Finansijske vlasti i kreatore monetarnih politika od Vašingtona do Frankfurta brine upotreba kriptovaluta za nezakonite radnje poput pranja novca.
 
"Zloupotreba kriptovaluta stvara ogromne prepreke za njihovo dalje usvajanje, povećava verovatnoću da vlade uvedu njihovo ograničavanje, i što je najgore od svega, omogućava da nevini ljudi širom sveta postanu žrtve", poručuju iz Čejnalisisa.
 
Rastu kripto kriminala najviše su doprinele prevare i krađe na decentralizovanim finansijskim platformama (DeFi), koje korisnicima nude pozajmice, osiguranje i druge finansijske usluge pod povoljnijim uslovima od tradicionalnih finansijskih institucija kao što su banke, a pri tome nemaju bilo kakav poslovni kodeks i njihovo upravljanje je netransparentno.
 
Ukupna krađa kriptovaluta porasla je više od pet puta od 2020, na oko 3,2 milijarde dolara ukradenih kovanica prošle godine. Oko 2,2 milijarde dolara tih tokena, ili oko 72 odsto od ukupnog iznosa, ukradeno je sa DeFi sajtova.
 
Prevare na DeFi platformama, kao što je tzv. "povlačenje tepiha" gde programeri podignu sajt sa lažnim mogućnostima ulaganja pre nego što nestanu sa gotovinom investitora, dostigle su prošle godine 7,8 milijardi dolara, što je skok od 82 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuje izveštaj Čejnalisisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.