Na minimalcu oko 400.000 građana - sindikati traže povećanje, poslodavci protiv oporezivanja

Broj zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu u prethodnoj godini povećan je za 50.000 i sada ih ima oko 400.000.
Na minimalcu oko 400.000 građana - sindikati traže povećanje, poslodavci protiv oporezivanja
Foto: 021.rs
Zbog inflacije izazvane ukrajinskom krizom, minimalna zarada u Srbiji gubi na vrednosti, pa sindikati traže nove pregovore i da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje. Poslodavci rešenje vide u progresivnom oporezivanju zarada. Ministarstvo rada se još uvek ne oglašava.
Olgica Jovanović radi za minimalnu platu i uz suprugovu zaradu, tek nešto veća od njene i sa dvoje dece, kaže da živi vrlo teško, piše RTS.
 
"Dok platim struju, infostan i druge režije, nama ne ostane od toga ni za deset dana života za hranu, da ne pričam, treba i za higijenu, da se obučemo. Kad idem u prodavnicu da pazarim sa 2.000 dinara jednu kesicu kupim i to su samo namirnice, od toga ne može da se živi mesec dana", priča Jovanović.

U Samostalnom sindikatu kažu da su na Socio-ekonomskom savetu tražili ponovne pregovore o minimalnoj ceni rada zbog toga što je potrošačka korpa u poslednja dva meseca prošle godine porasla hiljadu dinara, a još toliko je poskupela do aprila ove godine.

"Doći će do rapidnog pada životnog standarda zaposlenih u Srbiji i mislimo da je krajnje vreme da sednemo i otpočnemo pregovore koji će značiti jedan značajniji skok plata kako bismo izdržali ovo što nas očekuje u ovoj godini", navodi Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.
 
Kriza je pogodila i poslodavce jer su mnogi od njih imali potpisane ugovore u evrima, a inflacija je i u evrozoni dostigla 7,5 odsto. Poslodavci smatraju da minimalna zarada ne treba da bude oporezovana.
 
"Sa progresivnim oporezivanjem plata mi bismo došli do toga da kroz minimalnu cenu rada stignemo i prestignemo potrošačku korpu koliko košta. Međutim koliko god poslodavci i sindikati tražili tako nešto - Vlada je nema na te stvari", ukazuje Boško Savković iz Unije poslodavaca Srbije.
 
A Vlada je i najveći poslodavac, pa od nje i zavisi minimalna cena rada. Da li će i kada biti razgovora o povećanju minimalca i ostalim zaradama i penzijama, nisu za RTS rekli u Ministarstvu rada.
  • Dejan

    11.05.2022 07:46
    Nemiri
    Narodu je izgleda dobro posto cuti i nema ga na ulicama. Da mu je lose izaslo bi milion ljudi pred Skupstinu. Samo socijalni cunami i bojkot sistema moze nesto da promeni.
  • Ne-radnik

    10.05.2022 20:29
    Plata
    Stalno je polemika oko plate - mala/velika.
    Tu nema polemike. To nije plata, nego džeparac.
    Ali se nikad ne vodi polemika o licima koji ne primaju ni minimum minimuma, pošto nisu zaposleni, ostali bez posla.
    Oni su u goroj situaciji od svih sa bilo kakvom platom.
    Oni su na dnu...i štačemo sad...
  • Nnn

    10.05.2022 18:41
    Tako nam i treba
    Poslodavci podizu cene oni nisu u gubitku.... oni sve uskladjuju sa poskupljenjem a plate stojeeee....nije moguce da se sve uvozi iz Ukraine ....kakvo je ovo ludilo posle korone.... sta je sledece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.