Novi pravilnik o kafi: Da li će uticati na cenu?

Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda, neće uticati na cenu kafe.
Novi pravilnik o kafi: Da li će uticati na cenu?
Foto: Pixabay

Za potrošače znači sigurnost u kvalitetu, a za proizvođače poštenu tržišnu utakmicu, kaže za N1 direktor marketinga u jednom od najvećih proizvođača kafe u Srbiji. 

Na pakovanju će, od 31. maja, moći da piše "kafa" samo ako je u njemu - sto odsto kafa.

"Primena novog pravilnika od poslednjeg dana maja donosi bolje regulisanje tržišta kafe, unapređenje kvaliteta proizvoda u toj kategoriji, i – što je najveći benefit za potrošače –  bolju zaštitu potrošača. Jasna distinkcija proizvoda od čiste kafe i proizvoda na bazi kafe, sa raznim dodacima, jasno prikazan na prednjem delu pakovanja, kod potrošača otklanja bilo kakvu sumnju kakvu kafu kupuje", kaže za N1 Zoran Golub, direktor marketinga Grand kafe.
 
Dalje regulisanje tržišta kafe dovešće, kaže gost Infobiza, sve igrače na tržištu u ravnopravan položaj.
 
"Do sada su pojedini proizvođači u kafu dodavali razne dodatke, poput raznig žitarica, soje, cikorije, graška i to nije bilo jasno označeno na pakovanju", kaže Golub.
 
Oni su, dodaje, bili jeftiniji, čime su privlačili potrošače, a potrošači nisu ni bili svesni da ne kupuju čistu kafu.
 
Kafa je berzanska roba, posle nafte druga najprodavanija roba na berzi.
 
"Više faktora utiče na cenu kafe, najviše klimatske promene, Brazil kao najveći izvoznik bio je izložen vremenskim nepogodama, zbog čega je cena sirove kafe skočila i do 300 odsto, višestruko je poskupeo i transport tokom pandemije, zbog nedostatka radne snage. Na kraju na cenu sirove kafe utiče i jačanje dolara", objašnjava direktor marketinga Grand kafe.
 
Ipak. kako kaže, kafa je u maloprodaji poskupela oko 20 odsto u prethodnom periodu, jer su kompanije rešile da se odreknu dela zarade, kako ne bi prebacile sav teret poskupljenja na potrošače.

Teme

kafa
  • pera nevera

    29.05.2022 12:04
    Legalna droga broj 1 u svetu.
  • *

    28.05.2022 23:08
    Koja laz...ko se jos odrice zarade pogotovo u nasoj Srbiji... po jacini ne bih rekla da uopste kupujemo cistu kafu... bez 2 kk ko braon vodu da pijemo...
  • zunzara

    28.05.2022 20:10
    Dakle, vlast odavno
    zna za to da se kao kafa prodaju razne mešavine žitarica pa i graška(!!!) i niko na to nije reagovao. Kupac teško da može da zna sadržaj ako on nije naznačen na pakovanju tako da se ovde radi o višegodišnjoj krađi pod patronatom države i za to zaduženih službi.
    Oni to ovim i priznaju i opet, biće šta?
    Ništa, kao i obično.
    Narod nema nikakvu zaštitu, plaća skupo, kupuje lošu i neispravnu robu, oni zarađuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.