Kafa od 31. maja menja naziv - proizvod na bazi kafe ili na bazi zamene?

Poslednjeg dana maja više nijedna "kafa" na policama u trgovinama neće smeti da nosi taj naziv ukoliko u njoj ima makar i zrno neke žitarice, soje, graška, žira, leblebije ili cikorije.
Kafa od 31. maja menja naziv - proizvod na bazi kafe ili na bazi zamene?
Foto: 021.rs

Takve mešavine na ambalaži će nositi nazive "proizvod na bazi kafe" ili "proizvod na bazi" - cikorije, soje... Skrob, koji sada može da se nađe kao sastavni deo "kafe", od 31. maja biće - potpuno zabranjen, prenosi N1.

Novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda usvojen je još u decembru 2020. godine, ali njegova primena odložena za 31. maj 2022. kako bi proizvođači imali vremena da usaglase svoju proizvodnju sa novim pravilima i prilagode se novom načinu deklarisanja.
 
Doduše, istim pravilnikom je predviđena i mogućnost da "proizvodi koji su deklarisani, odnosno označeni do dana početka primene ovog pravilnika, a koji ne ispunjavaju propisane uslove, mogu biti u prometu do isteka roka trajanja", što bi značilo da će, u praksi, ipak na trgovinskim rafovima i u junu moći da se pronađe poneka "zalutala" kafa - koja to više nije.
Koliko proizvođača će smeti da ostavi na ambalaži svojih proizvoda oznaku "kafa" za sada je nepoznanica. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na ova pitanja portala N1, upućena još 3. maja, odgovori nisu stigli ni dve nedelje kasnije.
 
Uz novi način označavanja, novim pravilnikom definiše se kvalitet kafe i proizvoda od kafe, ali i reguliše tačan spisak sastojaka koji smeju da se dodaju u proizvode od kafe. Kao što je portal N1 već pisao, novi Pravilnik, u članu 24, uređuje pravila deklarisanja proizvoda koji se dobijaju mešanjem pržene mlevene kafe sa prženom mlevenom zamenom za kafu.
 
Predviđaju se dva načina označavanja, i to u zavisnosti da li je udeo mlevene kafe u konkretnom proizvodu veći ili manji od 50 odsto.
 
Proizvod na bazi kafe, ili na bazi zamene?
 
Ako je udeo pržene mlevene kafe u mešavini veći od 50 odsto, proizvod će nositi naziv "Proizvod na bazi kafe sa (na primer) sojom".
 
Ako je, pak, udeo pržene mlevene kafe u mešavini manji od 50 odsto, takav proizvod neće smeti da nosi oznaku da je na bazi kafe, već će imati naziv "Proizvod na bazi (na primer) soje sa kafom".
 
Ovakvi nazivi moraju da budu vidljivi na ambalaži. Pravilnik definiše i šta predstavlja zamenu za kafu.
 
Pa se, tako, kao sirovine za proizvodnju zamene za kafu upotrebljavaju: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, cikorijino korenje, rogač, slanutak (naut), grašak, žir, neestrahovani rezanci šećerne repe, mahunarke i soja. Zamenama za kafu mogu se dodavati: šećer, skrobni sirup, melasa sa najmanje 50 odsto šećera, jestiva biljna ulja i drugi dodaci.
 
"Zamena za kafu je proizvod dobijen prženjem plodova i delova jestivih biljaka bogatih skrobom, šećerima i inulinom. Kuvanjem ili rastvaranjem u vodi tih proizvoda dobija se napitak", pojašnjava se u Pravilniku.

Teme

kafa
  • Jovan

    11.10.2022 08:41
    Iskreno
    Radio sam 5 godine kao pržač kafe u firmi Moravka iz Leskovca
    Odgovorno tvrdim da je pržena 100% kafa bez dodataka
  • Dragana

    30.05.2022 00:44
    Cimet
    Slicne mere treba preduzeti i za cimet i kakao. Nekada je ceo stan mirisao na cimet a da se kesica jos i ne otvori. Sada nista od te carolije. Kakao je imao miris cokolade a sada se cesto oseca neprijatan miris iz oba proizvoda. Molim ljude da mi donesu iz inostranstva ...
  • Kek

    22.05.2022 12:23
    Olul
    Svejedno mi je kad kupujem isključivo kafu u zrnu, i u marketu i u lokapnoj seoskoj pržionici koliko me vid služi to je samo kafa. Ovi što kupuju mlevenu imaju više razloga za sumnju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.