Cena kafe najveća u poslednjih 10 godina, dokle poskupljenja?

Cene kafe dostigle su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se napetosti na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.
Cena kafe najveća u poslednjih 10 godina, dokle poskupljenja?
Foto: Pixabay
Ugovori za isporuku kafe u decembru u ponedeljak su završili trgovanje na 2,34 dolara za nešto manje od pola kilograma. U četvrtak su futuresi za kafu na Njujorškoj interkontinentalnoj berzi dostigli 2,46 dolara, što je najviša cena od 2011. godine, kada je kafa probila vrednost od tri dolara za pola kilograma, piše CNBC.
U međuvremenu, referentna cena Međunarodnog udruženja za kafu u petak je bila 2,07 dolara za pola kilograma, što je 85 odsto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, menadžer robne strategije u Saxo Banku, rekao je da se u proteklih 12 meseci "dogodila savršena oluja koja je našem voljenom zrncu dala podsticaj".
"Buduća cena zavisi od toga koliko će ti događaji biti dugotrajniji. Mislim da se moramo fokusirati na ono što se događa u Brazilu ove godine, gde smo imali niske temperature i mraz koji je pogodio neka područja uzgoja, a imali smo i razdoblje suše. Sve to dovodi u pitanje rod 2022. godine", rekao je Hansen.
 
Cene bi mogle još da rastu
 
Hansen je dodao da će ove nepovoljne vremenske prilike uticati na prinos krajem ove godine, kao i 2022, a potencijalno i 2023. godine.
 
"Videli smo kako je kafa porasla na oko tri dolara 2011. godine, kada smo takođe imali problema u Brazilu. Ovo su stvarno brojke koje podstiču nagađanja o dostizanju tog nivoa. Ako projekcije za Brazil u narednim mesecima nastave da potvrđuju smanjenje proizvodnje, onda je rizik od poskupljenja vrlo stvaran."
 
Uz loše vreme, globalna ograničenja ponude imala su značajan uticaj na tržište kafe jer se proizvođači i pržionice, kompanije koje prerađuju kafu u proizvod koji pijemo, često nalaze u različitim zemljama. Neizvesnost tržišta takođe proizlazi iz izvoznica, kao što je Etiopija, koja je na ivici građanskog rata, te Vijetnam, koji beleži porast slučajeva kovida19 koji bi mogli poremetiti proizvodnju.
 
"Mislim da u celini imamo tržište koje je prvi put nakon nekoliko godina počelo da pokazuje određenu zategnutost", dodao je Hansen.
 
Maksimilijan Kopstejk, izvršni direktor evropske prodaje kafe u Marexu, kaže da je cena kafe porasla uglavnom zbog dislokacija tereta.
 
"Poslednjih pet do osam godina imali smo snabdevanje skoncentrisano na jedno ili dva velika područja koja proizvode kafu, Brazil i Vijetnam. Ako imate štetu u tim zemalja, odjednom tržište poludi u pokušaju da podstakne druge zemlje da proizvode kafu. To je temeljno načelo, a vrhunac je došao s poremećajem u brodskom prevozu."
 
Kopstejk je napomenuo kako je potrebno oko dve godine da proizvodnja kafe odgovori na promenu cene.
 
"Kada cena poraste, svaku kesicu kafe koja je dostupna u svakom skladištu farmera izvlačite na tržište kako biste je komercijalizovali jer su cene odlične. Dakle, postoji podsticaj da se više sadi, ali i da se smanje zalihe u zemlji proizvodnje i dovedu te zalihe na odredište. Mislim da je to verovatno u toku."
 
Dodao je kako očekuje da će cene ostati visoke i nestabilne i ubuduće.

Teme

kafa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.