Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu

Beograd je drugu godinu za redom proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji 100 najvećih gradova u regionu "Emerging Europe" (Evropa u usponu), saopštila je Vlada Srbije.
Beograd proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu
Foto: Pixabay
Region "Emerging Europe" obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice Evropske Unije.
Iz EU tu su Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.
Navodi se da je "Emerging Europe" organizacija sa sedištem u Londonu, čiji je cilj promovisanje potencijala zemalja u usponu.
 
U savetu ove organizacije su i bivši evropski komesar za proširenje potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik vlade i ministar finansija, potpredsednik vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš i zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.
 
Ocenjeno je da je Beograd ove godine i treći po broju talenata, što je napredak za dva mesta u odnosu na prošlu godinu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem.
 
Navodi se da žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija.
 
Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je stanovništvo ispod 200.000.
 
Vlada Srbije ističe da je ovaj rezultat još jedna potvrda koliko je Srbija unapredila svoju poslovnu klimu i koliko sve reforme koje sprovodi ne prolaze neopaženo ni u svetu.
 
"Očekivano je da ovakva priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim investiranjima", navodi se.
 
Tokom samita Emerging Europe, u Briselu 23. juna, biće održana i Ceremonija dodele nagrada.
 
"Budućnost Evrope u usponu 2022." je peto izdanje nagrada koji prikazuje najbolje pojedince, javne i privatne organizacije, kao i projekte i inicijative iz regiona. U finale su ušla i tri programa iz Srbije - "Moja prva plata", "Digitalna ekspedicija" i "Nesalomivi".
  • Dragan

    03.06.2022 07:13
    Ah
    Država radi a Beograd se grafi.Nazdravlje.Neviđena i zapuštena selendra Beograd.Šta podrazumevate ppd region lad ke za vad Bidimpešta raj.
  • Zemlja čudesa

    02.06.2022 21:44
    @Botina
    Da ne bih širio priču, razmisli samo o jednoj stvari - porezi plaćeni u NS (osim poreza na imovinu) odlaze u BG, a odande se iz budžeta Gradu vraća 7-10%, zavisi od godine do godine.
  • Svakome svoje

    02.06.2022 19:30
    djui@ Trećina radno-sposobnog stanovništva Srbije ima samo osnovnu školu ili ni toliko. Hajde da ste vi kojim slučajem naš predstavnik u vladi, koga biste i na koji način doveli u Srbiju da zaposli takvu radnu snagu? NASA-u možda? Da kritikujete to znate i time se zaokupljate od jutra do mraka i 7 dana u nedelji, ali da predložite rešenje tu je već ili muk ili bajke braće Grim. Otimaju se svetske tehnološke kompanije o našu "stručnu" radnu snagu pa to ova sada vlada kvari šrafciger industrijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija