Svetska banka umanjila prognozirani privredni rast

Svetska banka danas je umanjila prognozirani globalni privredni rast za 1,2 odsto, na 2,9 odsto u 2022. godini.
Svetska banka umanjila prognozirani privredni rast
Foto: Pixabay
Upozoravaju da su posledice vojne akcije Rusije u Ukrajini dodate na štetu od pandemije kovid-19 i da će se mnoge zemlje verovatno naći u recesiji.

U izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima navodi se da je vojna akcija Rusije u Ukrajini pojačala usporavanje globalne ekonomije i da ona sada ulazi u produženi period slabog rasta i povećane inflacije.

Predsednik Svetske banke David Malpas rekao je da globalni rast trpi zbog rata, novih zatvaranja u Kini usled kovida-19, poremećaja u lancu snabdevanja i rizika od stagflacije, odnosno perioda slabog privrednog rasta i visoke inflacije, što se poslednji put dešavalo sedamdesetih godina prošlog veka.
 
"Opasnost od stagflacije danas je velika. Prigušeni rast verovatno će ostati takav tokom ove decenije zbog slabih investicija u većem delu sveta. Uz inflaciju koja je sada na višedecenijskom maksimumu u mnogim zemljama i očekivani spori rast snabdevanja, postoji rizik da će inflacija ostati visoka u dužem periodu", napisao je Malpas.
 
U periodu od 2021. do 2024. godine, projektovana je stopa globalnog rasta od 2,7 odsto, dodao je predsednik Svetske banke, što je više nego dvostruko veće usporenje nego u periodu od 1976. do 1979. godine.
 
U izveštaju se upozorava da je krajem sedamdesetih bilo neophodno povećati kamate da bi se kontrolisala inflacija i da je povećanje bilo toliko da je izazvalo globalnu recesiju 1982. godine i seriju finansijskih kriza na tržištima u razvoju i u siromašnijim zemljama.
 
Svetska banka prognozira da će privredni rast Srbije ove godine biti 3,2, a sledeće 2,7 odsto.
  • Zemlja čudesa

    07.06.2022 21:37
    Déjá vu
    Wall Street se opet sprema da opljačka planetu, kao 1982.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija