Inflacija u evrozoni rekordnih 8,6 odsto

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u junu, neposredno uoči prvog povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) u poslednjih 11 godina.
Inflacija u evrozoni rekordnih 8,6 odsto
Foto: Pixabay (ilustracija)

Stopa inflacije u zoni jedinstvene valute iznosila je prošlog meseca 8,6 procenata na godišnjem nivou u odnosu na 8,1 posto u maju, prema preliminarnoj proceni evropskog zavoda za statistiku Evrostata.

To je iznad prognoza ekonomista, koji su u anketi Rojtersa predviđali nivo junske inflacije od 8,4 odsto.

Prema preliminarnim podacima Evrostata, na vrhu liste rekordera po rastu inflacije nalazi se Estonija sa stopom od čak 22 odsto, a prate je Litvanija sa 20,5 procenata i Letonija sa 19 odsto. 
 
Na začelju su Malta s procenjenom stopom rasta potrošačkih cena u junu od 6,1 odsto međugodišnje, Francuska sa 6,5 i Finska sa 8,1 odsto.
Nemačka je iznenadila ove nedelje kako stručnu, tako i opštu javnost, izvestivši da je u junu zabeležila pad godišnje inflacije za 0,5 procentnih poena na 8,2 procenta u odnosu na maj.
 
Eksperti kažu da je to rezultat novih vladinih subvencija za ublažavanje uticaja rasta cena energije na domaćinstva, ali da to ne znači da je došao kraj rastu inflacije u toj zemlji.
 
Prema evidenciji Evrostata, i u Holandiji je u junu međugodišnja stopa inflacije skliznula za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodni mesec na 9,9 odsto, što je i dalje vrlo visok nivo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.