Veliki rast zaposlenih među pomoćnicima u pripremanju hrane, pad u poljoprivredi

Najveći rast broja zaposlenih u EU, između prvog kvartala ove i prošle godine, bio je među pomoćnicima u pripremanju hrane, sa rastom od 25,1 odsto, objavio je danas Eurostat.
Veliki rast zaposlenih među pomoćnicima u pripremanju hrane, pad u poljoprivredi
Foto: Pixabay
Početkom prošle godine pripremom hrane bavilo se 1,1 milion ljudi, da bi u prvom kvartalu to bilo 1,4 miliona ljudi.
Drugi najveći rast od 15,6 odsto bio je u grupi radnika za lične usluge, koja se odnosi na putnike, konduktere, vodiče, kuvare, konobare i barmene, frizere, kozmetičare i nadzornike u zgradarstvu i domaćinstvu. Njih je u prvom kvartalu ove godine bilo 7,6 miliona.
Profesionalci u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija su na trećem mestu, sa povećanjem od 9,6 odsto, dok je najveći pad broj zaposlenih u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu od 12,6 odsto.
 
Eurostat navodi da je stopa zaposlenosti među stanovništvom EU od 20 do 64 godine bila je u prvom kvartalu ove godine 74,5 odsto, za 0,5 odsto više u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine.
 
Promene u stopi zaposlenosti između četvrtog kvartala 2021. i prvog kvartala 2022. varirale su u zemljama članicama EU.
 
Najveći rast zabeležen je u Grčkoj, gde je u prvom kvartalu bilo 1,8 odsto više zaposlenih nego poslednjih nekoliko meseci prošle godine.
 
Sledi Luksemburg u kom je povećanje bilo 1,1 odsto i Letoniji gde je bilo jedan odsto. Dok je zaposlenost porasla u 24 zemlje članice EU, smanjena je u Litvaniji za 0,3 odsto, Danskoj 0,5 odsto i Malti 0,6 odsto.
 
Između četvrtog kvartala 2021. i prvog kvartala 2022. godine, posao je našlo 3,6 miliona nezaposlenih u EU.
 
U ovom periodu 7,2 miliona ili 51,3 odsto ostalo je nezaposleno, a 3,3 miliona nezaposlenih je iz radne snage prešlo u privrednu neaktivnost, odnosno postalo radno neaktivno.
  • Sabahudin

    07.07.2022 17:07
    Omerović
    Mlada Vojvođanko, tek učlanjenjem i aktivizmom u vladajućoj partiji (nekada u SPS, DS a sada u SNS) ostvarujete mogućnost da se zaposlite za ono za šta ste se školovali. Takođe, postoji mogućnost da i bez potrebnog obrazovanja postanete deo političke elite što podrazumeva da ste na preplaćenoj poziciji u nekoj državnoj službi... Tako je bilo, jeste i biće...
  • Dragan

    06.07.2022 07:49
    Al
    Lepo Jadranka Kosor bivša predsednica Grvatske reče -da je više pameti da Srbija i Hrvatska zajedno uliže pare i zajedno proizvode hranu kojoj cena raste bili bi naj bogatiji.Ali nas žene ne slušaju.
  • Z13

    06.07.2022 07:36
    Nazad punom parom
    A mi smo od nekadašnje države postali Smrdistan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija