Sindikat će tražiti da država pomogne radnicima C&A: Ako može radnicima Fijata, mora i drugima

Kompanija C&A napušta Srbiju i odlazi u stečaj. To je epilog slučaja u kome se taj modni brend suočio sa optužbama da je švercovao robu iz Kine.
Sindikat će tražiti da država pomogne radnicima C&A: Ako može radnicima Fijata, mora i drugima
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zatvaranjem radnji ostaje neizvesna i sudbina oko 135 zaposlenih, ali postoji sumnja i da su oštećeni potrošači, koji nisu znali kakvu robu kupuju, piše Euronews Srbija.
 
Pravna savetnica u Asocijaciji potrošača Srbije Jovanka Nikolić smatra da bi ovaj slučaj mogao dovesti do toga da potrošači budu obazriviji, ali i da će tržišna inspekcija i carinske službe možda pooštriti svoje kontrole.
"Ovo bi trebalo da bude alarm i verovatno će nadležni uvesti vanredne kontrole. Ali, sve to nema smisla ako se na neki način, prećutno, dopušta uvoz robe slabog ili lošeg kvaliteta, a činjenica je da smo mi tržište za to", kaže Nikolić.
 
Ona napominje da je i do sada Ministarstvo trgovine na osnovu reklamacija moglo da ima određeni spektar informacija o brendovima koji plasiraju robu na tržište Srbije, a koja nije saobrazna onome što piše na deklaraciji.
"Ta informacija postoji već godinama, ali s obzirom da je sada država oštećena neplaćanjem određenih dažbina možda će se i politika promeniti da na naše tržište ne može da dolazi roba slabog kvaliteta. Postoji razliku u robi koja se proizvodi u azijskim zemljama, a koja ide na tržište EU i za Srbiju. Oni ne dobijaju robu baš tako lošeg kvaliteta", navodi Jovanka Nikolić.
 
Kompanija C&A Srbija saopštila je da su jedan njen poslovni partner i drugi počinioci carinske prevare, zbog koje je Uprava carina tereti za utaju šest miliona evra poreza, to delo izvršili van sistema poslovanja C&A Srbije.
 
"C&A Srbija ima uspostavljen interni sistem za kontrolu i sprovođenje uvoza, koji je u skladu sa tržišnim standardima. Počinioci su ostvarili krivična dela radeći potpuno nezavisno od ovog sistema. Sporni uvozi su izvršeni tako što je kreiran paralelni sistem, a kome ni C&A ni Uprava carina Srbije nisu imali pristup", navela je kompanija u pisanoj izjavi na molbu Tanjuga da objasni kako je došlo do prevare koja je trajala sedam godina, a da niko u kompaniji to nije primetio.
 
Na deklaraciji mora da piše gde je roba proizvedena
 
Da brendovi često svoju proizvodnju sele u Kinu, Bangladeš, Vijetnam ili Pakistan zbog jeftinije radne snage, odavno nije tajna. Ipak, smatra stručnjak za tekstil Milorad Vasiljević, to na deklaraciji mora da bude jasno naznačeno, što sa ovom kompanijom nije bio slučaj.
 
"Srbija ima potpisane ugovore sa EU, sa Turskom i drugm zemljama, iz kojih je dozvoljen uvoz tekstilnih proizvoda na koje se ne plaća carina, ali je u ovom slučaju roba proizvedena u Kini i za sve što je ušlo u Srbiju morala je da se plati carina i na to PDV. Ova firma je to izbegavala", objašnjava za Euronews Srbija Milorad Vasiljević.
 
ASNS: Tražićemo da država pomogne radnicima
 
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) kaže da će ova organizacija tražiti od Vlade Srbije da pomogne radnicima koji će ostati bez posla odlaskom ovog trgovinskog lanca sa našeg tržišta.
 
"Ako država može da pomogne radnicima Fijata, onda mora da pomogne i svim drugim radnicima koji se nalaze u ovakvoj situaciji i Asocijacija će sigurno reagovati. Upravo ćemo takav zahtev uputiti Vladi i resornom ministarstvu i tražiti od njih da nađe neko rešenje za ove radnike. Ako ne mogu da dobiju otpremnine kao radnici Fijata, neka se zauzmu da ti radnici nađu posao u nekim drugim kompanijama", rekla je Ranka Savić.

Teme

C&A
  • karfiol

    21.07.2022 11:28
    Ovo je namerno uradjeno od neke kompanije (uz podrsku drzave) kojima je C&A bio dobar konkurent, C&A je imao najbolji odnos cene I kvaliteta. Sada nam ostaje samo fush roba u Srbistanu za ovo malo jada od novca sto imamo!
    Jos jedan razlog da se Iselim iz ove zemlje ✈️
  • ja

    11.07.2022 17:52
    meni je c&a bio ok
    c&a je mozda jedina radnja sa vise modela u svim xl velicinama. takodje, nogavice (i rukavi) su jedino kod njih bili dovoljno digacki. ja vise nemam gde da se obucem, jedino ako nekim cudom nahvatam br 44 u berski, jer njega prvog prodaju.. sta ce oni koji nose 46.48.50???
  • /

    10.07.2022 16:13
    /
    a nisu im ponudili da odu u slovacku?
    hoce li pomoci i ostalima subvencionisanima kada stignu sankcije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija