Nagli pad cene građevinskog materijala: Koliko smo daleko od pojeftinjenja kvadrata?

Cena gvožđa, čelika i drvne građe poslednjih meseci pada.
Nagli pad cene građevinskog materijala: Koliko smo daleko od pojeftinjenja kvadrata?
Foto: Pixabay
Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci.

To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci za RTS.

Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.
 
Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.
 
"S druge strane i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama", kaže Stanić.
 
Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.
 
"Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili", kaže Mladen Lučić, predstavnik "Lukoma" iz Majura kod Šapca.
 
Veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati
 
Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.
 
"Poskupelo je sve - od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju", kaže Dušica Daković, direktor projekata Novi Dorćol.
 
Armatura, tj. čelik, kaže Dakovićeva, koristi se u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da pojeftinjenje tj. poskupljenje čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika.
 
"Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do naglog skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize", kaže Jovana Perić, koordinatorka oglasnih savetnika na portalu Sasomange.
 
Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena. 
 
"I sada se vidi da cene kvadrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu", kaže Perić.
 
Kolebanje cena metala i građevinskog materijala, ocenjuju stručnjaci, povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša.
  • Laki

    18.08.2022 00:40
    prazna slama
    Prazni stanovi devalviraju i propadaju, imaju troškove održavanja kao i sve ostalo. Naravno, ne mora da znači da će cene pasti 30-50% ali realno posle zime može 10-20% na osnovu cena komunalija i recesije će stići verovatno sredinom 2023 jer kod nas sve stigne kasnije.
    A šta će biti sa novcem u slamarici ili banci i to je pitanje, jer je i inflacija neminovna pa i ona može pojesti taj popust za stan koji toliko ljudi očekuje.
  • mira

    25.07.2022 20:05
    čekati
    kamate rastu, troškovi života rastu. Investtori će morati da spuste cene, jer ostaće im neprodati stanovi. Ako se kvadrat spusti 300Evra cena pada 15000Evra za stan od 50M2. Za te pare može se biti podstanar 5 godina.
    A dižete manji kredit i date banci manju kamatu. Investitori treba da se zadovolje manjom zaradom. Cena rada i materijala je ista u Vrbasu, Apatinu, Novom Sadu, Beogradu, a razlika u ceni kvadrata dupla. Ne treba ništa kupovati ni u NS ni u BG
  • Miroslav

    25.07.2022 18:09
    Utopija
    Jedva cekamo krizu da padne cena nekretnina i onda cemo svi mi koji ne mozemo da sanjamo da kupimo sada stan, konacno kupiti stan. Molice nas investitori na kolenima da im platimo 500e, ma i manje od toga, samo da se ratosiljaju svih tih stanova koje niko nece da kupi. To ce biti divno i radosno vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija