Skuplji krediti: Ko razmišlja da se zaduži da bi kupio stan treba dobro da odmeri

Krediti će biti skuplji. To je izvesno, nakon serija odluka Evropske centralne banke, ali i Narodne banke Srbije da podignu svoje referentne kamatne stope.
Skuplji krediti: Ko razmišlja da se zaduži da bi kupio stan treba dobro da odmeri
Foto: Pixabay

One direktno utiču na EURIBOR i BELIBOR, od čijih vrednosti zavisi i visina kamatne stope, a time i mesečne rate, piše N1.

"Svi oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu, tako definisanu u ugovoru, bez obzira da li ste uzeli dinarski ili euro kredit, indeksiran u evrima, osetiće blago povećanje", ističe generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

A da li je u ovoj situaciji bolje da građani pređu sa varijabilne kamatne stope na fiksnu? Stručnjaci tvrde da takav potez zavisi od odluke pojedinca i od toga kakav su ugovor sklopili sa bankom.
 
"Skok kamate, za ovih šest meseci, osetićete značajno, dakle rata bi mogla da vam poraste čak i 100 evra. Naravno ako ste kredit uzeli pre 15 godina i otplatili najveći deo glavnice to ćete manje osetiti", kaže ekonomista Goran Radosavljević.
 
Kako stručnjaci objašnjavaju, mnogo je opasnije što će rast kamatnih stopa uticati na nove kredite, posebno ako su građani planirali da postojeće refinansiraju. Procene ekonomista su da se EURIBOR neće zaustaviti.
 
"Do kraja godine moja procena je bila da će biti 1,5 on je sad već 1,5, mislim da će ići i preko toga. Sledeće godine najmanje dva odsto, to će naravno zavisiti od kretanja inflacije", ističe Radosavljević za N1.
 
Oni koji razmišljaju da se u narednom periodu zaduže da bi kupili nekretninu, treba, savetuje Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, dobro da balansiraju između očekivanog rasta kamatnih stopa i cena nekretnina. Jer, ovako visok rast cena nekretnina u svetu i kod nas direktna je, kako objašnjava, posledica monetarne ekspanzije – niskih kamatnih stopa i dodatnog štampanja novca.
 
"Građani mogu da očekuju da će kamatne stope rasti još dva, tri kvartala, do sredine sledeće godine. Nakon toga, ostaće na visokom nivou, pa možemo da očekujemo njihov pad u srednjem roku, ali se neće vratiti na nivo od dva, tri odsto, kao prethodih godina“, navodi Arsić.
 
On navodi da ovo povećanje kamatnih stopa, iako ima svojih negativnih posledica, ipak ima i pozitivnih efekata - to je način da se relativno brzo obori inflacija.
  • Kosta

    14.09.2022 22:58
    @Slavko Ae bre liče ne laži više. S kojim ciljem pišeš ovakve gluposti?
  • Neko

    10.09.2022 21:48
    Priznanje
    I baš niko od zgubidana da bude pošten i kaže da se u Srbiji bolje živi i da je to jedan od razloga što ljudi više kupuju stanove pa i za keš.
  • Куп је битан

    10.09.2022 13:37
    Проблеми за дужнике тек долазе са променом курса.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija