FCD: Minimalna plata u Srbiji postala pravilo, nije omogućeno pravo na dostojanstven rad

Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih zarada i rizika od siromaštva.
FCD: Minimalna plata u Srbiji postala pravilo, nije omogućeno pravo na dostojanstven rad
Foto: 021.rs
Dodaju da se mnogi suočavaju sa nedovoljnom zaštitom radnih prava, bezbednosti i zdravlja na radu.
"U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak i privremena mera, koja ima zaštitnu funkciju - postala pravilo, a njena visina ne obezbedjuje minimum egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Iznos minimalne zarade u 2022. godini je ispod relativnog praga siromaštva za tročlanu porodicu koji iznosi 39.600 dinara", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je "nominalan rast prosečnih zarada u prvih šest meseci ove godine bio 13,5 odsto, a realan 3,5 odsto".
 
"FCD nastavlja rad na promociji standarda dostojanstvenog rada u Srbiji i socio-ekonomskih prava u kontekstu reformi orijentisanih na EU, uz implementaciju Agende 2030 UN. Neophodno je uskladjivanje domaćeg pravnog okvira sa standardima Evropske unije i Medjunarodne organizacije rada, uredjivanje novih oblika rada, kao i donošenje strateških dokumenata koji uređuju pitanja iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike", ističe se u saopštenju.
  • Milos

    17.01.2023 01:24
    @Praksa
    @Praksa - obratite se Ambasadi Nemačke, Italije, Francuske, Švedske, Kanade... Kao i svi ostali u ovoj usranoj zemlji.
  • Ekonomija

    09.10.2022 13:49
    Marta@ Mišljenja ste da je državi cilj da uplaćujete u PIO fond minimalan iznos? Dodatno, kako to očekujete da primate nemizerne penzije ako za penziju mesečno odvajate mizeriju? Ko treba da plati razliku? Jasno mi je jedino zašto radite za minimalac, inteligencija koju ste ovde pokazali je izgleda taj ograničavajući faktor koji se odražava na vaša primanja.
  • Marta

    08.10.2022 17:11
    A sta se drugo ocekivalo!
    Svi koji tadimo za minimalac dobijacemo mizerne penzije, sto je drzavi i cilj, da sto manje daje za penzije. To sto cete biti docijalni slucaj, pa sta to drzavu interesuje u zemlji siromasnih. Vazno je da je u Skupstini kafa 20 dindzi.
    Ali za to glasamo vec 30 i kusur godina! Sta se iscudjavamo i zalimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.