Srpski dinar na kursnoj listi u Severnoj Makedoniji od 1. novembra

Narodna banka Severne Makedonije objavila je da je donela odluku o dodavanju srpskog dinara na kursnu listu, počev od 1. novembra.
Srpski dinar na kursnoj listi u Severnoj Makedoniji od 1. novembra
Foto: 021.rs
Kako se navodi, Savet Narodne banke Severne Makedonije je 13. oktobra ove godine doneo Odluku o načinu utvrđivanja i objavljivanja srednjih kurseva, u kojoj je najznačajnije uključivanje srpskog dinara na kursnu listu Narodne banke.
Ta odluka će, precizira se, početi da se primenjuje od kursne liste formirane 1. novembra 2022. godine.
"Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podstiču se privredni subjekti da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, imajući u vidu da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše države", ističe se u saopštenju centralne banke Severne Makedonije.
 
Istovremeno, dodaje se, mogu se očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom na to da je broj turista iz Srbije koji dolaze u Severnu Makedoniju značajan.
 
"Odluka da se srpska valuta uvrsti u kursnu listu dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje centralnih banaka dve zemlje i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da na svoju kursnu listu uključi i makedonski denar", navodi se u saopštenju Narodne banke Severne Makedonije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.