Koja zemlja EU ima najveći, a koja najmanji javni dug

Javni dug evrozone na kraju drugog tromesečja iznosio je 94,2 odsto BDP-a i to je smanjenje u odnosu na kraj prvog tromesečja kada je iznosio 95,2 odsto.
Koja zemlja EU ima najveći, a koja najmanji javni dug
Foto: Pixabay
Na nivou cele Evropske unije dug je znatno manji i na kraju juna iznosio je 86,4 odsto BDP-a, pokazuju podaci statističke agencije EU Eurostat.
I na nivou evrozone i na nivou EU razlog za smanjenje odnosa duga i BDP-a je brži rast ekonomije u drugom kvartalu od tempa zaduživanja.
U javnom dugu i evrozone i EU dominirale su dužničke hartije od vrednosti sa učešćem 82,7 odnosno 82,2 odsto. Zajmovi su činili 14,1 odsto javnog duga u evrozoni i 14,7 odsto u EU, a ostatak su činili depoziti.
 
Najzaduženija članica EU na kraju drugog tromesečja bila je Grčka sa dugom koji je iznosio 182 odsto BDP-a zemlje.
 
Javni dug Italije je bio na takođe visokih 150,2 odsto BDP-a, Portugal 123,4 odsto, Španija 116,1 odsto, Francuska 113,1 odsto i Belgija sa 108,3 odsto BDP-a.
 
Naspram zapadnoevropskih zemalja stajale su istočnoevropske sa daleko manjim učešćem duga u BDP-u.
 
Javni dug Estonije je bio na svega 16,7 odsto BDP-a, Bugarske 21,3 odsto, a među niskozadužene zemlje svrstao se i Luksemburg sa 25,4 odsto odnosom duga prema BDP-u.
 
U odnosu na kraj drugog kvartala prošle godine najveći rast zaduženosti u odnosu na BDP je zabeležila Rumunija 1,4 procentna poena i Češka 0,9 procentnih poena. Obe ove zemlje imali su na kraju juna javni dug ispod 50 odsto BDP-a.
 
Najveće smanjenje u prethodnih godinu zabeležile su Grčka, čak 25,4 procentna poena, Kipar 14,4 poena i Hrvatska 12 procentnih poena.
 
Kod većine zemalja poboljšanje racio zaduženosti nije posledica smanjenja dugova, već privrednog oporavka nakon korone.
  • Steva

    25.10.2022 09:28
    sramota je kako nam dobro ide
    Tamni Vilajet
    24.10.2022 • 11:03
    Ako zemlja ima razvijenu industriju dug nije problem - stavise, ide se u dug kao u investiciju. Zato je grcki dug bio ogroman problem dok italijanski nije.
    Problem nastaje kada drzava ne proizvodi nista osim trznih centara a infrastrukturu joj prave kinezi.
    Zvuci poznato?

    U slučaju dve pomenute države Italija i Grčke,nije neophodno da imaju razvijenu industriju,jer Grčka na primer ima preko 240 ostrva,ima izlaz na tri mora,a Italija takođe kao mediteranska zemlja može da se bazira na turizam,a na čega ćemo mi da se baziramo kao visoko rangirana država u mitu i korupciji ? i sa tendencijom uništavanja poljoprivede,stočarstva,i svega ostalog od čega smo do sada živeli.
  • V5

    25.10.2022 06:45
    Van konkurencije
    Tigra ne vredi ni pominjati. On je nezapamćen.
  • Tamni Vilajet

    24.10.2022 11:03
    Ako zemlja ima razvijenu industriju dug nije problem - stavise, ide se u dug kao u investiciju. Zato je grcki dug bio ogroman problem dok italijanski nije.
    Problem nastaje kada drzava ne proizvodi nista osim trznih centara a infrastrukturu joj prave kinezi.
    Zvuci poznato?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.