Građani Srbije štede mahom u evrima, povećana štednja u rubljama

Građani Srbije najviše štede u devizama i to 90 odsto u evrima, dok je u poslednje vreme evidentirana i povećana štednja u rubljama, rekao je predsednik UO Agencije za osiguranje depozita Hasan Hanić.
Građani Srbije štede mahom u evrima, povećana štednja u rubljama
Foto: Pixabay
Hanić je rekao da je štednja u rubljama posledica većeg broja građana Rusije koji su u Srbiji otvorili veći broj kompanija.
"Ne očekujem perspektivno da će dolaziti do znatno većeg porasta štednje u rubljama, jer se ne očekuje priliv Rusa i drugih sa ruskih govornih područja, gde se rublja koristi kao valuta, u Srbiju", rekao je on.
Građani Srbije štede najčešće u devizama, od čega je 90 odsto štednja u evrima, rekao je on.
 
"Štednja građana uprkos svim nepovoljnim uticajima, nakon izvesnog pada do koga je došlo u martu i aprilu, veoma se brzo oporavila. Došlo je do izvesne promene strukture štednje u tom periodu, smanjen je deo u dinarima, a povećan u evrima, ali se kasnije desio i obrnuti proces", rekao je on.
 
Izrazio je očekivanje da će se zbog atraktivnih kamata, ali i drugih pogodnosti povećati dinarska štednja, što vodi ostvarivanju strateških ciljeva u pogledu dinarizacije.
 
"Tendencija dinarizacije je na sreću izražena u poslednjih nekoliko godina. Udeo dinarske u ukupnoj štednji se povećava tokom vremena", rekao je on.
 
Govoreći o izazovima inflacije, Hanić je kazao da će i Narodna banka Srbije reagovati povećanjem referentne kamate, kao što čine Evropska centralna banka i američki FED.
 
"Na taj način deluje na obuzdavanje tražnje. Smatra se da je mnogo brži porast tražnje od kamate faktor koji dovodi do porasta cena i inflacije", rekao je on.
 
Dodao je da valja imati u vidu da taj ekonomski lek ima vrlo ozbiljnu ekonomsku posledicu a to je usporavanje ekonomske aktivnosti, stagnaciju, a u nekim slučajevima i opadanje ekonomske aktivnosti.
 
"Smatra se da je bolje privremeno žrtvovati rast BDP da bi se izborili sa inflacijom, obezbedili da ona postepeno opada, i da se krajem naredne i možda početkom 2024. godine vrati u takozvane optimalne okvire", rekao je on.
 
Hanić je istakao da je veoma važno održati poverenje u bankarski sistem jer bez štednje nema rasta.
  • Banderaš

    07.11.2022 15:09
    Školovani prevarant
    Ako kojim slucajem imate svajcarske franke,kolicina je nebitna-i zelite da otvorite racun u nekoj od banaka u srbiji i polozite te franke na racun necete to moci da uradite zato sto stednja u svajcarskim francima u srbiji NIJE dozvoljena,te necete moci da otvorite račun i polozite depozit.
    Pitao sam u banci: znaci donesem kofer sa 5,10 ,50 miliona svajcarskih franaka i zelim da ih polozim u banku,da li je to moguce!?
    Odgovor je bio zapanjujuci-receno mi je da se u svajcarskim francima ne moze otvoriti racun!!?
    Verovatno zato sto smo veoma bogata drzava pa odbijamo pare ili verovatno sto je svajcarski franak nesigurna nepouzdana valuta ili nesto trece,a li je svakako nesvakidasnje i suludo.
  • Boris

    07.11.2022 14:54
    Jer je evro imun na inflaciju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.