"Bertex" tek jedan u nizu: Koje su još kompanije napustile Srbiju "preko noći"?

Odlazak "Bertex Tekstila" iz Kragujevca je deseti u nizu koji svedoči o zatvaranju pogona preko noći i neprilkadnog obaveštenja zaposlenih o otkazima koji im sleduju.
"Bertex" tek jedan u nizu: Koje su još kompanije napustile Srbiju "preko noći"?
Foto: Pixabay

Kako piše Blic, ono što je isto kod gotovo svih, jeste da su imali sličnu taktiku u odlasku, da su radnike o otkazima obeveštavali "preko noći" i da im nakon odlaska niko ništa nije mogao.

Ovaj portal pisao je koji su još investitori na sličan način napuštali Srbiju.

Geox
 
Nakon dvomesečnih spekulacija i potvrda iz državnog vrha italijanska fabrika "Geox" zvanično je potvrdila početkom avgusta da odlazi iz Vranja. Doneta je odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja društva. "Geox" je prema ugovoru sa Vladom Srbije iz 2012. godine dobio od države 11,25 miliona evra odnosno subvenciju od 9.000 evra po zaposlenom za investiciju od 15,8 miliona evra, uz obavezu zapošljavanja najmanje 1.250 ljudi.
 
Šinvon
 
Poslednji primer u nizu je bio u januaru ove godine, kada je kompanija "Šinvon", druga "Jurina" fabrika koja je otvorena u Nišu 2011. godine putem SMS poruka obavestila 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nije u mogućnosti da im produži ugovore.
 
Simit Saraj
 
Blic navodi i primer turskog lanca pekara koji je posle tri godine poslovanja zatvorio sve lokale u Beogradu. Poslednja tri, koja su radila u samom centru prestonice, zatvorena su, početkom prošle godine navodno, zbog kovida.
 
Home Plus
 
Krajem prošle godine ključ u bravu je stavio i trgovinski lanac Home Plus. Vlasnik je na ulici ostavio više od 100 radnika, lokali su zatvoreni preko noći, a zvanična blokada dostigla je više od 50 miliona dinara. 
 
Spilit
 
Ruska kompanija "Spilit" napustila je Srbiju i bez posla u dve fabrike na jugu i severu Srbije, ostavila oko 500 radnika. Nekoliko dana, nakon zatvaranja fabrika u Vranju i Somboru, kao i ukupno 34 prodajna salona, od direktora nije bilo ni traga ni glasa, da bi se potom oglasio vlasnik Andrej Hodasevič.
 
Radnicima i oštećenim kupcima obećao je isplatu dugova, što je i uradio, ali delatnost i proizvodnju nije zanovio. Vlasnik je kasnije tvrdio i da je oštećen za 200.000 evra, te da će se sa radnicima koji su uzimali robu razjasniti na sudu.
 
Servfud
 
Kako piše Blic, katanac je u novembru 2018. stavljen i na nemačku fabriku za preradu i konzerviranje ribe "Servfud", i to samo dve godine nakon otvaranja.  Desetak radnika je protestovalo ispred zaključane kapije tražeći objašnjenje jer im je, kako su tvrdili, preko vajber grupe saopšteno da je firma zatvorena. Iako je na početku rada najavljeno zaposlenje za čak 300 radnika, nemačka kompanija za dve i po godine uposlila je oko 60 radnika, a nesrećan kraj dočekalo je njih 25.
 
Hendi
 
I bugarski lanac prodavnica mobilnih telefona, opreme i tehnike "Hendi" zatvorio je svoje radnje širom Srbije - sve u jednom danu, ukupno oko 200 objekata. Oko 900 radnika, o otkazima, je obavestio elektronskom poštom.
 
Leonardo
 
"Leonardo", pogon italijanske fabrike za proizvodnju dela obuće, dospela je u žižu javnosti pre oko godinu dana godine kada je oko 60 radnika sasvim slučajno saznalo da više nisu zaposleni i to nakon što je jedna radnica zatražila medicinsku pomoć. Plate su već kasnile i dugovanja prema njima su rasla.
 
Ipak, fabrika u Subotici ponovo je pokrenula proizvodnju i na posao vratila deo radnika radnika.
Gold exchange
 
Hrvatska firma "Gold exchange" koja se bavi otkupom zlata, 2013. godine doslovno je preko noći zatvorila svih 90 zlatara u Srbiji, a 180 zaposlenih ostavila bez dve poslednje plate i doprinosa. Sve zlatare zatvorene su 12. septembra te godine, nepunih godinu dana nakon što su počele sa radom, podseća Blic.
  • Tarzan

    10.11.2022 07:46
    A đe je Mercedes, bio i on tu u nekoj kampanji, sve sa značkom ?!?!?
  • dule

    09.11.2022 23:41
    biznis
    to se kaze : dok je ovaca,bice i novaca
    koriste kriminal nasih poiticara i u tome profitiraju
  • zztop

    09.11.2022 21:41
    Pa nemojte tako , jeste videli acu koliko se oraspoloži kad otvara neku fabriku, ko da će mu danila zaposliti u njoj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.