EPS traži da ne bude više javno preduzeće

Nadzorni odbor "Elektroprivrede Srbije" usvojio je predlog za promenu pravne forme u akcionarsko društvo, predlog izmena osnivačkog akta, kao i predlog Statuta Akcionarskog društva.
EPS traži da ne bude više javno preduzeće
Foto: 021.rs

Kako piše Nova ekonomija, ovi predlozi su usvojeni kako bi EPS predložio Vladi Srbije, kao svom osnivaču, promenu pravne forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Usvojenom odlukom predviđa se da EPS prestaje da posluje kao javno preduzeće i da nastavi da posluje kao nejavno akcionarsko društvo.
 
Osnovni kapital EPS-a pretvara se u akcijski kapital, a država postaje apsolutni vlasnik svih 36.510.509 akcija.
Osnovni kapital EPS-a iznosi 365 milijardi dinara. Od toga, novčani ulog iznosi 4,2 milijarde dinara, a nenovčani, 360,9 milijarde dinara.
 
"Očekivani efekti promene EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo su postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja i uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja i vođenja poslova. Promena bi trebalo da dovede i do racionalnijeg korišćenje kadrovskog potencijala i povoljnijih uslova za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta", navodi se u odluci Nadzornog odbora EPS-a.
 
Nadzorni odbor navodi da je zaključkom Vlade iz novembra 2014. godine prihvaćen Program reorganizacije EPS-a i da je ovim programom predviđena i promena pravne forme u akcionarsko društvo.
 
Osim toga, Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaraju u postupku privatizacije, propisano je da je Vlada dužna da obezbedi EPS-u promenu pravne forme.
 
Ovaj zakon predviđa da Vlada EPS-u obezbedi promenu pravne forme i iskazivanje osnovnog kapitala u akcijama u roku koji je već prošao, do kraja 2016. godine.
 
Takođe, Vlada je usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koja su u vlasništvu države za period od 2021. do 2027. godine. Strategijom je, kao jedna do mera, defininsana promene pravne forme javnih preduzeća u AD ili DOO.

Teme

EPS
  • Dr Miggyy

    05.04.2023 19:01
    GDE JE EPS- KRAJ ILI NOVI POČE
    Tvrdnja da EPS nije javno preduzeće i vrapci znaju, ali ne znaju šta je sada. Kažu da će biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa, da se ne zna koliko i ko krade. EPS je i do sada bio to što će biti, pokrivali se svi negodođije, stvorene izvan njega. S njim su rukovodili eminentni stručnjaci, zatim pečenjari i više ne zna se ko vodi najveće kompanije Srbije. EPS troši ogromnu količinu ugljeva sumnjivog kvaliteta, uvoznog, našeg i ko zna čijeg. Stepen iskorišćenja termoelektrana kod nas je reda veličine ispod 25%, a za ovu tehnologiju je oko 30% i više. Gde se izgubi onolika vrednost, krađom, korišćenjem, nekvalitetetnog goriva, ne poštovanjem tehničkih normi i pokrivanjem interesa rukovodstvan EPS-a i vođe Republike. Oni se vade na niskoj ceni struje. Ona ne može biti bolja u odnosu na Evropu, naše plate su među najnižim u toj Evropi, a krađe, kako neki kažu, da su veće nego u Evropi, a ni su. Budite pametni pa izađite iz te krizi, ako ne može ΛV, ko to može sa plagijatorima, poltronima, lažilebovićima i aplauderima. Normalno, čovek se izgubi, pa makar bio i predsednik.
  • R

    14.12.2022 17:43
    R
    EPS je javno preduzeće koje je osnovala Republika.
    Znači, EPS ne može da traži da bude akcionarsko preduzeće, jer bi to bila zamena teza. To može jedino da uradi Republika, samo me interesuje na osnovu čega.
    Ne treba da rasprodajete, nego da zaposlite ljude koji znaju da rade, a ne manekene i manekenke, sa par razreda osnovne i kupljenim diplomama, kojima je jedino bitno da se za mandata obezbede za ceo život.
    Ne treba oni da se obezbeđuju za ceo život nego Republika treba da ih pošalje na doživotnu robiju.
    Da li ste kaznili nekoga ko se obezbedio?
    Kada kaznite nekoliko njih, dovedete poštene i stručne ljude neće trebati ništa da rasprodajete nego će i ti lezilebovići imati, samo što oni to ne razumeju, a izgleda ni vi.


  • Sneža

    13.12.2022 16:06
    Filmske novosti
    Alibaba sa razbojnicima završava veliku pljačku Elektro privrede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.