Udovički: U reformi EPS-a najveći problem uvek bilo mešanje politike

Ministarka rudarstva i energetike u periodu od 2002. do 2003. godine Kori Udovički izjavila je da je u procesu reforme Elektroprivrede Srbije najveći problem uvek bilo mešanje politike.
"To je daleko veći problem nego obična korupcija. Ako vi loše upravljate sistemom kao što smo sad videli. Cena te prezaposlenosti, cena toga što nešto ne održavate kako treba na kraju je veća od onoga što se neko negde ugradio", rekla je Udovički na televiziji Insajder.
Udovički je rekla da je zbog toga potrebno postaviti pitanje kuda politika vodi EPS jer, kako je navela, preti nestašica uglja.
"Mi ćemo ostati bez uglja za 20-30 godina. U energetici taj period je sutra, a još pričamo o tome kao da je to nešto što tek predstoji", dodala je ona.
 
Za potez Vlade Srbije da angažuje firmu iz Norveške da predloži model reformi, Udovički kaže da ta firma može da bude savetnik, ali da na kraju reforme sprovodi država.
 
"Kada je trebalo da se stabilizuje proizvodnja uglja u Kolubari, pronađen je direktor za Rudarski basen Kolubara koji zna kako da organizuje proizvodnju. Problem je što je on politički iz neke druge priče. I šta ćemo sad? Hoćemo li pustiti Norvežane da izbace politiku iz EPS-a", upitala je Udovički.
 
Na pitanje kako je moguće da se 20 godina nakon prvih reformi, započetih za vreme njenog ministarskog mandata, još priča o reformi EPS-a, Udovički je ocenila da je tadašnja reforma izgubila zalet 2003. godine, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.
 
Objašnjavajući šta je bila ideja prve reforme posle 2000, kada je iz EPS-a izdvojeno 24 preduzeća koja nisu bila direktno vezana za proizvodnju struje, ona kaže da je to bila dobra ideja ali ne do kraja osmišljena i kasnije zloupotrebljena.
 
Na pitanje da li je izdvajanje pojedinih preduzeća, poput Južne Bačke i Elektromontaže bila pogrešna odluka, Udovički je odgovorila da nije jer je sada moguće videti šta se dešava u tim preduzećima.
 
"Kada ostanu 'unutra' onda je to još skrivenije. To se desilo u centralizaciji EPS-a 2016. godine, vraćeni su neki sistemi čime su želeli da sakriju gubitke", navela je ona.
  • Ex demokrata

    14.12.2022 12:28
    Od svih obećanja 5. oktobra 2000. jedino ste ispunili vaše tekuće račune.
  • Zemlja čudesa

    14.12.2022 11:48
    Zamazivanje očiju
    Pošto nam je objasnila sve o problemima restrukturiranja EPS-a dok je ona bila ministarka (pre više od 10 godina), mogla bi u nekom narednom intervjuu da se izjasni i o aktuelnoj temi - promeni vlasničke strukture koja će uslediti nakon što javno preduzeće postane akcionarsko društvo.
  • dobrivoje

    14.12.2022 10:13
    @Steva 14.12.2022 • 08:35
    Kako neće naći uhljebljenje kad su joj dali ministarsko mesto?
    Pokazala je koliko zna ako joj je prvi potez bio da vidi službene autobile ko vozi?Još samo da je stajala na ulazu i gledala ko kasni na posao....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.