Španija ispituje mogućnost skraćenja radne nedelje

Španija je počela da ispituje mogućnost skraćenja radne nedelje, bez smanjenja plate, kao deo malog pilot-projekta, objavila je državna televizija RTVE, pozivajući se na Ministarstvo industrije.
Španija ispituje mogućnost skraćenja radne nedelje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Projekat će trajati dve godine i ako rezultati budu pozitivni, mera se može proširiti.

U Službenom listu je objavljeno da je za taj projekat obezbeđeno 10 miliona evra, a u njemu mogu da učestvuju mala i srednja preduzeća koja imaju do 249 zaposlenih.

Država će im platiti 150.000 evra ako na nedeljnom nivou smanje broj radnih sati najmanje za 10 odsto, za 25 do 30 odsto svojih radnika, u zavisnosti od veličine kompanije.
 
Kompanije koje učestvuju u projektu moraju predstaviti interna organizaciona poboljšanja u prvoj godini probnog perioda, s ciljem poboljšanja produktivnosti i kompenzacije za više nadnice po radnom satu.
 
Svakoj kompaniji je ostavljena mogućnost da odluči hoće li smanjiti broj radnih sati dnevno ili će uvesti četvorodnevnu radnu nedelju.
  • DragCHE

    18.12.2022 10:42
    Ima prvorodjeni
    da dobije novi histericni napad, on hoce, da drugi, rade i nedeljom i praznikom, a on citav zivot da palamudi o radu, a da se sam nikad ne oproba, vec da iz fotelje, demagogise....
  • rale

    18.12.2022 08:52
    Zanimljiv eksperiment. Cilj je dokazati da li se nakon višedecenijskog ispiranja mozga i teranja radnika da veći deo života provedu sedeći u kancelarijama mogu malo stege opustiti, jer ceđenje suve drenovine izgleda više nema efekta. Ovako ako malo prošetaju u slobodno vreme do kafića ili restorana eto plusa u presipanju iz šupljeg u prazno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.