Ima posla ko hoće da radi... u IT sektoru, prodaji (za minimalac) i kontroli leta

Verovatno nikoga ne iznenađuje podatak da će radnici u IT sektoru biti najtraženiji i tokom 2023. godine.
Ima posla ko hoće da radi... u IT sektoru, prodaji (za minimalac) i kontroli leta
Foto: Pixabay

Međutim, procene su da će poslodavci biti u potrazi i za radnicima u prodaji, inženjerima i zanatlijama, piše Nova.rs

Posla će biti za građane svih stepena obrazovanja, a zarade će varirati - od minimalca do nekoliko hiljada evra.
 
Prema rečima sagovornika portala Nova.rs Miloša Turinskog iz Infostud poslovi, u IT industriji je i dalje prisutan visok deficit.
"Ovaj sektor se brzo razvija, a školstvo ne može da isprati to, pa iako se povećavaju kvote za upis, to i dalje nije dovoljno, tako da će programerski poslovi biti traženi u 2023. godini", kaže Turinski.
 
Inače, ovo je sektor u kojem najviše može da se zaradi, pa prosečna plata iznosi 1.600 evra, ali može da se zaradi i više od 8.000. Takođe, veliki broj IT stručnjaka nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, s obzirom na sve veći broj kurseva.
 
Kontrola leta
 
Na drugom mestu je zanimanje za koje je formalno obrazovanje obavezno, ali su plate i više nego primamljive, a to je kontrola leta.
 
Građani koji se bave ovim poslom zarađuju između 200.000 i 500.000 dinara mesečno.
 
Zanati
 
"Čak i pre pandemije, bio je izražen deficit zanatlija, a tek sada on dolazi do izražaja. A da ima potrebe za većim brojem ljudi u zanatstvu dokazuje i činjenica da mi uvozimo radnu snagu. Tržište rada i školstvo ovde nisu u skladu, ali je možda još veći problem što mladi nisu dovoljno zainteresovani", kaže Turinski za Nova.rs.
 
Tako su traženi automehaničari, stolari, pekari, vodoinstalateri, moleri i građevinski radnici.
 
Što se tiče plata, automehaničar na mesečnom nivou može da zaradi i do 150.000 dinara, baš kao i stolar. Ponude koje se povremeno nađu na oglasima deluju i nerealno. Tako neki poslodavci vodoinstalaterima nude 240.000, a molerima 150.000 dinara mesečno.
 
Prodaja
 
Kako Turinski ističe za Novu, sektor trgovine tražen je u proteklih 20 godina, a nema razloga da se to ne ponovi i u ovoj godini.
 
Međutim, plata u ovom sektoru često je na nivou minimalca, posebno kad je reč o malim prodavnicama. U velikim kompanijama zarada može da dođe i do 100 hiljada dinara.
Elektrotehnika i mašinstvo
 
Turinski dodaje da će u godini koja je pred nama biti traženi i radnici u elektrotehničkom i mašinskom sektoru. Inženjeri u proseku mogu da zarade do 135.000 dinara.
 
Opširnije na portalu Nova.rs
  • Nemac

    04.01.2023 11:58
    Jezici
    @Milica Norge. Verujem ti da si učila norveški. Ne znam kako ga govoriš, ali ako norveški govoriš kao što srpski pišeš, onda je to jadan norveški.
  • Đole

    04.01.2023 10:24
    Al ovi što su zabijeni u dvosobnom na Limanu pa dolaze ovde da lažu da su u Nemačkoj…
  • dijasporac

    04.01.2023 08:46
    Sreca u zivotu
    Hajde ovi sto komentarisu za zuci, za njih znas da nisu srecni. No, ovi koji kazu da im je nikad bolje, da zaradjuju hiljade novcanica koje nisu dinari, da li su oni srecni? Ocito jesu jer dolaze ovde da podele svoju srecu sa ljudima koji su puni zuci prema drustvu. Lepo od vas dragi ljudi, human pristup ljudima koji imaju manje stece u zivotu od vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.