Lepo vreme nam "štedi" energente: Situacija u EPS-u ipak "na staklenim nogama"

Srbija je bez problema prošla polovinu grejne sezone.
Lepo vreme nam "štedi" energente: Situacija u EPS-u ipak "na staklenim nogama"
Foto: Pixabay
Naruku nam idu i neuobičajeno visoke temperature, ali nadležni upozoravaju da to ne sme da uljuljka energetska preduzeća, jer grejna sezona traje još dva i po meseca, prenosi RTS.
Tržišno pravilo je: zalihe energenata praviti kada su najjeftiniji. Znači sada. Na svetskim berzama pojeftinjuju i gas i nafta.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da je i dalje prioritet da prezimimo i da građani budu u toplim domovima, da ima dovoljno struje, rezervi gasa nafte.
 
"Da pripremimo adekvatno zimu 2023/24, zato što će se kriza nastaviti, očigledno rat u Ukrajini ne jenjava", dodaje Đedović.
 
Uz zalihe energenata, najvažnije je održati stabilno snabdevanje strujom. Za to je neophodna stabilna proizvodnja u kolubarskim rudnicima i obrenovačkim termoelektranama, koji pokrivaju polovinu potrošnje struje.
 
Lider za energetiku u "Dilojtu" Željko Marković ukazuje na to da je, što se tiče Elektroprivrede, situacija malo bolja nego prošle godine, ali ocenjuje da i dalje stoji "na staklenim nogama".
 
"Jedna interesantna stvar da je i Elektroprivreda u decembru više izvozila nego što je uvozila električne energije, što je svakako ohrabrujuće. To je dobar znak, ali nedovoljan. EPS mora da prođe kroz ozbiljan proces transformacije", smatra Marković.
 
Uvoz struje zaustavila je proizvodnja gasnih termoelektrana - toplana u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Nadležni kažu da je obezbeđen siguran dotok Balkanskim tokom, gasa će biti dovoljno i za ledene dane.
 
Bajatović: Dve dobre vesti
 
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ističe da ima dve dobre vesti.
 
"Jedna je - Bog nas gleda, temperature su relativno visoke. U Mađarskoj imamo nešto više od trista miliona metara kubnih, možemo da povlačimo do šest miliona dnevno. Kada sve to saberete, Srbija je sigurno energetski bezbedna, da pritom do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini metar kubni iz Banatskog dvora", navodi Bajatović.
 
Ono što je sada prioritet je da se obezbede što veće zalihe benzina i dizela.
 
NIS jeste ugovorio dovoljne količine sirove nafte naftovodom "Janaf", ali zapadne sankcije od 5. februara obuhvatiće i uvoz ruskih derivata, koji u Srbiju stižu baržama Dunavom i cisternama.
  • @Pobesneli Laloš

    04.01.2023 08:13
    Otvaraj prozore i budi srećan što živiš u zgradi nekog glavonje koji je dao naredjenje da se njemu pusti grejanje. Mnogo je lakše zavrnuti radijator ili otvoriti prozor, kao i skinuti odeću, nego se zgrejati u ledenoj zgradi.
  • A3

    04.01.2023 07:19
    Radovanju nema mesta
    Sad je sve u redu jer je neuobičajeno toplo. Kad ozbiljno zahladni videće se pravo stanje stvari.
  • Dosta bre

    04.01.2023 01:26
    Novinara i revizorskih kuca
    Nek taj iz Deloita zapusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.