Cena "polovnjaka" sve više skače: Poskupeli za 25 odsto, manja ponuda na tržištu

Polovni automobili danas su skuplji za oko 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, a rokovi isporuke novih vozila su i dalje dugi.
 Cena "polovnjaka" sve više skače: Poskupeli za 25 odsto, manja ponuda na tržištu
Foto: Pixabay

Iako je tražnja za polovnjacima opala zbog ekonomske krize, cene i dalje ne padaju,a stručnjaci prognoziraju da bi u naredne dve godine trebalo da dođe do stabilizacije tržišta automobila ako se trenutna kriza nastala sa ratom u Ukrajini ne produbi, piše Euronews.

Nedovoljna ponuda novih vozila diže cenu starim modelima,a prodavci polovnjaka kažu da sa protokom vremena od dve do tri godine automobil gubi na vrednosti oko 30 odsto.
 
S obzirom na opšti rast cena od 25 odsto, ovo znači da su oni koji su pre dve ili tri godine kupili novo vozilo sada skoro na istom i da mogu da ga prodaju po istoj ceni. 
Stručnjaci kažu da su mnogi odustali od kupovine zbog poskupljenja, ali i zbog neizvesnosti, jer je praktično jednu krizu sa virusom korona i usporenim lancima snabdevanja, od koje se tržište još oporavlja, sustigla druga sa ratom u Ukrajini, koja je jedan od većih proizvođača komponenti u autoindustriji.
 
Ionako tešku situaciju zakomplikovao je i rast kamata, pa su poskupeli i krediti, što je mnoge navelo da dobro razmisle da li je pravi trenutak za zaduživanje.
 
Prosečan polovnjak skuplji 1.200 evra nego ranije
 
Više cene i neizvesni rokovi isporuke novih automobila, mnoge su naterali da odustanu od prodaje svojih starijih automobila, što je smanjilo ponudu i na tržištu polovnjaka.
 
"Analiza sajta Polovni automobili pokazuje da je prodaja polovnih automobila iz uvoza u periodu od januara do novembra tekuće godine manja za 16 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ipak, moramo imati u vidu da je ovakav podatak rezultat manje ponude polovnih automobila na tržištu, do koje je došlo usled aktuelnih dešavanja u svetu, ali i promene u ponašanju kupaca koji češće odlažu kupovinu automobila zbog neizvesne situacije, čekajući da vide kako će se ona odvijati", kaže Romana Takov, menadžer za odnose s javnošću portala "Polovni automobili".
 
Ona napominje da je prosečna cena polovnih automobila oglašenih na sajtu u januaru ove godine iznosila oko 7.200 evra, dok je u novembru mesecu bila čak 8.400 evra.
 
"Sa druge strane, rast cena je vidljiv i iz godine u godinu. Kada uporedimo prosečnu cenu polovnih automobila sa našeg sajta u periodu od januara do novembra tekuće godine sa njihovom prosečnom cenom u posmatranom periodu 2021. dobijamo podatak da je prisutan rast od 25 odsto", navodi Takov.
 
Tražnja za polovnim automobilima u Evropi je sve veća i premašuje ponudu, pa im je cena u u proseku po jednom vozilu u novembru iznosila 24.772 evra, što je gotovo 12 odsto više nego pre godinu dana i najviše otkad se prati statistika. 
 
Prema podacima onlajn dilera Autoskaut24 takva situacija je posledica krize u automobilskom sektoru.
"Pad cena polovnih automobila nije ni na vidiku"
 
Pojedini analitičari smatraju da bi sadašnji problemi u autoindustriji mogli da se nastave i sledeće godine, a da stabilizacija može da se očekuje tek 2024. godine. 
 
Vlasnik autoplaca Jovan Radić kaže da se tokom 2023. godine ne može očekivati pad cena polovnjaka i da će trenutne cene biti aktuelne sve dok se automobilska industrija ne vrati na nivo pre pandemije.
 
Više o ovoj temi pročitajte na sajtu Euronewsa.
  • need for speed

    09.01.2023 15:22
    E Danice
    A koji je to auto bolji od Moskviča?
  • Majstor

    05.01.2023 14:26
    @kizza
    Toyota Corolla
    Bilo koja
    Isto ce te sluziti i ona 1989. i ona iz 2021. , samo koja ti se vise svidja i koliko para imas, ali neces pogresiti ni sa tom matorom. Benzin, atmosferac, prost ko pasulj. Menjaj ulje po nekad i vozi do kraja sveta
  • Duki

    05.01.2023 07:07
    Cene formiraju bivsi i sadasnji panduri u Srbiji.Evo primer da sajevac drzi auto pijacu,cardu ,i kojekakve objekte za platicu od drzave a vozika se Audi A8,blindirani dzip Mercedes itd......Novi Sad,okolina....Zivela Srbija i patriotizam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.