Narodna banka ponovo povećala referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke na današnjoj sednici odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,25 odsto.
Narodna banka ponovo povećala referentnu kamatnu stopu
Foto: Pixabay
U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice - na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice - na 6,25 odsto, saopštila je Narodna banka.
Donošenjem ovakve odluke, Narodna banka Srbije nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata troškovnih pritisaka na rast cena putem inflacionih očekivanja. 
Time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.
 
"Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deseto uzastopno povećanje (počevši od aprila 2022. godine), zaključno s kojim je ona povećana za ukupno 425 baznih poena. Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope. Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije u znatnoj meri doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti", navodi se u saopštenju.
 
I pored činjenice da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena globalnim troškovnim pritiscima u proizvodnji hrane i energenata na koje centralne banke nemaju uticaja ili je on veoma ograničen, Narodna banka Srbije čitavim setom mera nastoji da uspori inflaciju i doprinese njenom smanjenju ka cilju u narednom periodu. Pored pooštravanja monetarnih uslova podizanjem osnovnih kamatnih stopa i održavanja relativne stabilnosti deviznog kursa, Narodna banka Srbije je u prethodnom periodu donela i niz mera kojima je ograničeno poskupljenje finansijskih proizvoda.
  • Radojica

    13.01.2023 05:28
    Rast cena...
    Ovi samoupravni diletanti od "ekonomista" povećavaju RKS da bi zaustavili rast cena, a tržište pod kontrolom velikih korporacija koje svoje planove prave prema RKS, kursu euro/dolar i projekciji realnog kursa dinara.
    Kako radikalno. Kako sjajno. Oduševljenost nas koji plaćamo te "zaustavljene" cene neće splasnuti.
    Živeo Prištinski Univerzitet i njihov najbolji đak - Jorgobanka!
    Živeo račun u Rusiji sa 300+ miliona dolara bez porekla!
    Živela opelješena budućnost!
    Živela!
  • CISTAC

    12.01.2023 23:06
    Pa sto podizu stopu kad guvernerka zvoni da nam je ovako mala inflacija?! Ivi radikali stvarno misle da smo njihova telad iz 90'ih. I sta radi drzava da zastiti pljacku gradjana?! Nistaaaa. Bitno da hvatate ove prevarante sa kriptovalutama a prevarante iz vanaka nikom nista ne smete ni da zucnete
  • Joca

    12.01.2023 19:08
    polako ali sigurno zarađuju
    Malo im hoče još

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija