Kompanija Donalda Trampa kažnjena zbog poreske utaje

Kompanija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kažnjena je u Njujorku sa 1,6 miliona dolara zbog dugogodišnje prakse utaje poreza i to je prva krivična presuda u vezi sa Trampom.
Kompanija Donalda Trampa kažnjena zbog poreske utaje
Foto: Pixabay
Kako piše CNN, Trampova organizacija koja obuhvata dva entiteta, osuđena je po 17 tačaka optužnice, uključujući poresku utaju i falsifikovanje poslovne dokumentacije.
Po njujorškom zakonu, najveća kazna koju jedna kompanija može platiti je 1,6 miliona dolara, što znači da je Trampova organizacija dobila da plati maksimalan iznos, ali to će ona lako moći da plati.
Kompanija nije u opasnosti da bude ugašena, jer takav mehanizam ne postoji, i nijedan pojedinac ne može otići u zatvor na osnovu presude kakva je doneta, ali presuda za krivično delo imaće uticaja na reputaciju Trampove organizacije, njenu sposobnost da posluje, dobija zajmove i zaključuje poslove.
 
Tramp i njegova porodica nisu optuženi u konkretnom slučaju, ali su bivšeg predsednika SAD tužioci više puta pominjali na suđenju, povodom njegovih veza sa pružanjem neoporezovanih koristi određenim izvršnim direktorima kao što su boravak u apartmanima koje je finansirala Trampova kompanija, davanje automobila na lizing i pokrivanje ličnih troškova.
 
Prema rečima jednog tužioca, Tramp je otvoreno odobravao poreske utaje.
 
Jedan od porotnika na suđenju rekao je CNN-u da je porota uočila kulturu poreske utaje u Trampovoj organizaciji.
 
Dugogodišnji finansijski direktor Trampove organizacije Alan Vajselberg ove sedmice je osuđen na pet meseci zatvora na osnovu sporazuma koji je sklopio sa tužiocima.
 
On je priznao krivicu po 15 tačaka optužnice koje se odnose na šemu poreske utaje i pristao je da svedoči protiv kompanije na suđenju.
  • Jarvis

    14.01.2023 16:04
    Zar samo on?!
    Phahahah..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija