Kuna otišla u istoriju, od danas u Hrvatskoj plaćanje samo evrima

U ponoć je istekao rok do kada su građani Hrvatske mogli da plaćaju u kunama, a nakon dvonedeljnog prelaznog perioda od danas je sredstvo plaćanja u Hrvatskoj isključivo evro.
Kuna otišla u istoriju, od danas u Hrvatskoj plaćanje samo evrima
Foto: Pixabay
Iako kune prestaju da budu sredstvo plaćanja i povlače se iz opticaja, građani će moći da ih menjaju za evre do kraja godine bez naknade i po fiksnom kursu od 7,53450 u poslovnim bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.
Naknada će se plaćati samo u slučaju da se u jednoj transakciji menja više od 100 novčanica i 100 kovanica.
Do 31. decembra ove godine građani će moći da prate cene proizvoda i usluga u obe valute, budući da zakon obavezuje sve poslovne subjekte da cene u evrima ističu većim, a u kunama manjim brojkama, zbog lakšeg privikavanja na nove iznose i praćenja da li su trgovci prilikom konverzije ispoštovali sve zakonske i etičke odredbe.
 
Psiholozi procenjuju da će građanima biti potrebno oko godinu dana za privikavanje na novu valutu, u smislu saživljavanja sa cenama u novim iznosima. Iskustvo drugih zemalja pokazuje da preračunavanje cena u staru valutu ostaje godinama u glavama ljudi, kao i utisak da je s novom valutom sve skuplje i da su smanjeni kupovna moć i životni standard.
 
Od 1. januara sledeće godine, posao zamene valuta preuzeće Hrvatska narodna banka. U centralnoj banci novčanice kune moći će da se zamene za evre bez vremenskog ograničenja, a kovanice godinu od dana uvođenja eura, do 31. decembra 2025. godine, izveštava Jutarnji list.
 
Hrvatska vlada je u julu prošle godine donela odluku kojom se 1. januar 2023. određuje kao datum uvođenja evra, utvrđuje fiksni kurs konverzije od 7,53 kune za evro, kao i datumi početka i završetka dvojnog opticaja i dvojnog iskazivanja cena.
  • Ranko

    17.01.2023 02:25
    Oni imaju EU, pa šta! Imaju evro, pa šta! Oni mogu da putuju bez pasoša, pa šta! Oni mogu da rade u Nemačkoj bez viza pa šta! Srbija je bolja!
  • Dragan

    15.01.2023 18:50
    Tragedija
    Pre trideset godina smo mi i Hrvati bili na istom nivou društvenog i ekonomskog razvoja. Danas su oni u društvu Nemačke, Francuske, Švedske, Holandije, Danske, a mi smo u Otvorenom Balkanu sa Albanijom i Severnom Makedonije. A znate li šta je najstrašnije- što je velika većina ljudi ubeđena da smo mi u pravu i da je nama super a da su Hrvati loše prošli. A zato smo tu gde smo i zato se nikad nećemo oporaviti.
  • K

    15.01.2023 14:41
    K
    Sve cestitke Hrvatima! Mi ovo mozemo Samo da sanjamo u zlatnom dobu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija