Četvorodnevna radna nedelja: Šta o tome misle poslodavci u Srbiji?

Četvorodnevnu radnu nedelju vidljivom su učinila pojedina evropska iskustva, ali i brojna istraživanja i eksperimentalna uvođenja koja joj idu u korist.
Četvorodnevna radna nedelja: Šta o tome misle poslodavci u Srbiji?
Foto: Pixabay
Upravo su ona prva pokazala da se zapravo radnici, koji ovako rade, osećaju dosta produktivnijim, kao i da su fokusiraniji na posao koji obavljaju.
 
Stručnjaci u razgovoru za Euronews Srbija kažu da je ovo dobra ideja, da može da donese dosta koristi i jednoj i drugoj strani, ali naglašavaju da njeno realizovanje ne može da se dogodi preko noći, kao i da ne može da ga upotrebi svaki poslodavac u našoj zemlij i to odmah. 
Dragiša Ristovski iz Centra za razvoj poslovnih veština "D.R. Gilbert Group", koji je i vlasnik nekoliko malih preduzeća koja posluju u Srbji i regionu u oblasti ljudskih resursa, kaže da on lično podržava ovakvu ideju, ali navodi da ona otvara mnoga pitanja. Na primer, kako objašnjava, u IT sektoru četiri radna dana mogu lako i brzo da se usvoje, ali neka mala preduzeća bi mogla da se nađu pred novim izazovima i problemima, posebno, kaže, ona koja se bave uslugom ili proizvodnjom.
"Kod nas dominiraju mala i srednja preduzeća i zato su važna kada razmatramo ovo pitanje. Znate, oko 90 procenata registrovanih pravnih lica kod nas ima do pet ili šest zaposlenih. Većina njih se bavi proizvodnjom ili uslugama. Uglavnom su tu zaposleni i članovi porodice, pa rade jako često sa ograničenim kapacitetima. Tu se onda otvara i pitanje da li je moguće zaposliti novog radnika i da li njihov biznis model može tako nešto da podnese. Sledeće pitanje je: ko tu može da pomogne poslodavcu i na koji način", objašnajva Ristovski.
 
"Moj stav je pre svega zalaganje humanog biznisa. Ja podržavam ideju četvorodnevne radne nedelje, ali mislm da takve stvari treba raditi postepeno. Šta sam ja uradio u mojim preduzećima koje posluju u regionu i koja se bave konsultacijama i HR-om? Prvo sam petkom smanjio satnicu sa osam na sedam, pa onda sa sedam na šest. Sledeći korak nam je da bude pola radnog dana. Takođe, dajemo slobodan dan za rođendan zaposlenom ili kada im deca slave rođendan. Povezao sam slobodne dane kada su neki praznici i oni ih dobijaju gratis, ne odrađuju ih", objašnjava Ristovski, koji kaže da takav princip takođe može da se posmatra i kada neko razmatra o postepenom uvođenju radne nedelju od četiri dana.
 
On navodi da o ovom pitanju treba svakako razmišljati, ali iz ugla delatnosti kojom se firma bavi, jer ponavlja, ne može to da uradi svako i odjednom.
 
"Za razliku od onoga što sam ja do sada uradio u svojim manjim firmama, jedan moj klijent iz BiH, kojeg mi konsultujemo u vezi sa poslovanjem, a bavi se farmacijom, je uradio je nešto drugo. Naime, on je imao problem da privuče nove radnike, a bili su mu hitno potrebni. Niko mu se nije javljao na oglas. Delatnost njegove firme se tiče farmacije, pa je imao mogućnosti da brzo i jednostavno smanji broj radnih dana. 'Petak je neradni dan', pisalo je u oglasu koji je postavio i odjednom mu se javilo dosta ljudi. Mogao je da bira", objašnjava Ristovski.
 
Toplica Spasojević vlasnik ITM grupe na četri radna dana nedeljno gleda kao na dobru ideju, ali ne za sve i ne u uslovima u kojima se ceo svet trenutno nalazi i to zbog inflacije prouzrokovane ratom u Ukrajni.
 
"Ideja je dobra ali možda 2023. godina nije najbolja za početak takve inicijative, zbog predstojeće recesije. Možda kada bi se situacija stabilizovala o tome bi moglo da se razmišlja. Imamo mi osećaj tih preduzetničkih stomaka da bi to funkcionisalo i kod nas na jedan dobar i lep način, ali treba biti strpljiv", smatra Spasojević.
 
Upitan gde bi to zapravo moglo da funkcioniše kada bi počelo ozbiljnije da se razmatra kod nas, kaže bez sumnje u onim poslovima gde se traži intelektualni napor.
 
"Sa druge strane, Srbija je zemlja gde su proizvodnja i usluga glavne. Tu bi to bilo teže realizovati, jer se zahteva određen broj sati i određen broj proizvoda i usluga", kaže on i dodaje da veruje da ni jedan od privrednika ne bi tako nešto uzeo zdravo za gotovo, već da bi, ako bi se odlučio za ovakav poduhvat, najpre proverio kako to funkcioniše u praksi.
 
Šta kažu sindikati?
 
Potpredsednik Saveza slobodnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je ranije za Euronews Srbija da je naša zemlja po pitanju skraćenja radne nedelje još daleko od trendova evropskih zemalja i da bi za početak trebalo izboriti da veliki praznici budu za sve neradni, ali i da nedelja uvek bude slobodan dan.
 
"Poslednje istraživanje Evrostata ukazuje na to da zaposleni u Srbiji rade najviše u Evropi, više od 43 sata. Evropska istraživanja su pokazala da ekonomija neće trpeti ako se radi četiri dana, jer će produktivnost biti veća. Na osnovu završnih računa se vidi da su u poslednjih nekoliko godina profiti firmi u Srbiji porasli za 200 odsto, a zarade nisu pratile taj trend, već se teži da se nastavi trend eksploatisanja dugog i prekovremenog rada koji ide u korist sveta kapitala", smatra Vuković.
  • V

    24.01.2023 10:43
    Postoje dve suštinski različite vrste posla: jedna podrazumeva da određena količina posla treba da se uradi (npr programer) druga podrazumeva da treba da biti prisutan na poslu (npr prodavac).
    U prvoj kategoriji ima smisla uvoditi četvorodnevnu radnu nedelju, jer će isti posao biti urađen za manje vremena. U drugoj kategoriji četvorodnevna radna nedelja nema smisla, i čini mi se da je to glavni razlog zašto puno ljudi ovde ne razume ovaj koncept. Ako radite posao kod kojeg je na prvom mestu važno da ste prisutni, ne očekujte da će vam se smanjiti broj radnih sati, odnosno ukoliko želite manji broj radnih sati menjajte tip posla.
  • Stohadin

    16.01.2023 18:10
    Rad
    Bez 10 dana nedeljno u privatnom i javnom sektoru (mislim na šljakatore u istima),a za kancelarije dovoljno je i 5 dana mesečno,jer ih minimum 5-6 raducka posao za jednu osobu.
  • Sale NS

    16.01.2023 11:33
    Vikend aranžmani!
    Već vidim kako turističke agencije trljaju ruke oko produženog vikenda, četvrtak popodne-nedelja veče. Splavovi i trash klubovi traže dozvole za rad i u četvrtak...itd...itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.