Mali: Očekujem postepeni izlazak iz krize, nismo je mi izazvali

Ministar finansija Siniša Mali kaže da očekuje usporovanje inflacije, što će značiti i postepeni izlazak iz krize koju, ističe, nismo mi izazvali.
Mali: Očekujem postepeni izlazak iz krize, nismo je mi izazvali
Foto: 021.rs
On je u gostovanju na RTS-u naveo da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.
 
"Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU, koja je naš najveći trgovinski partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole. Usporavanje inflacije će na neki način značiti postepeni izlazak iz krize koju nismo mi izazvali - to je uvezena inflacija, poručio je ministar finansija", poručio je Mali.

Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu. 

Siniša Mali je rekao da je Vlada Srbije učinila sve kako bi minimizovala efekte rasta inflacije.
 
"Imamo kontrolisane cene osnovnih životnih namirnica, najjefitiniju struju i gas, kontrolišemo cenu goriva, teret krize preuzela je država kako bi obezbedila građanima, ekonomiji i privredi što normalniji život i poslovanje", rekao je Mali.
 
Ističe da će država ispuniti obećanja kada je reč o rastu plata i penzija - u javnom sektoru isplaćena plata u februaru biće za 12,5 odsto veća, za 14,4 odsto je povećan minimalac, a za ovaj mesec imaćemo za 12,1 odsto veće penzije, što je sa povećanjem od 9 odsto u novembru, više od 20 odsto.
 
Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa koronavirusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini.
Uprkos tome, Srbija je, ističe, zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.
 
"Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa", rekao je Mali.
 
Međutim, u današnjem tekstu "U strahu od ekonomskog potopa Srbija pokušava da uplovi u luku spasa" na 021.rs, možete da pročitate i to da je osobenost Srbije činjenica da javni dug od 57,3 odsto BDP-a nije prevelik, a isto važi i za planirani deficit za 2023.godinu.
 
"Nevolja je što je mnogo toga prikriveno u javnim preduzećima iz sfere energetike. Dugove prikazuju u svojim bilansima pa se ne vide u državnim, bar ne u nastanku minusa. Kako posluju sa gubitkom, na kraju godine nemaju para da izmire obaveze, pa to umesto njih čini država. Tek tada ove obaveze se registruju kao uvećanje budžetskog deficita", piše Živan Lazić u tekstu na 021.rs.
  • Pićuka

    17.01.2023 17:20
    BDP naguran kreditima. Bravo ekonomista. Znamo mi kakav si ti ekonomista. Visoko kvalifikovani muljator.
  • Pljuc

    17.01.2023 08:03
    Tako mali, a već laže ko veliki!
  • ZX

    17.01.2023 07:20
    Sve uspeh do uspeha
    Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

    Devizni kurs je veštački, da ne kažem lažni, već godinama, a naše zlato kupujemo od Kineza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.