Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto

Evropska centralna banka (ECB) je danas ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto sa ciljem suzbijanja visoke inflacije, iako evropska ekonomija usporava.
 Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto
Foto: Pixabay
Banka sa sedištem u Frankfurtu, koja je i u decembru povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, najavila je da će nastaviti sa takvim potezima.
Banka će nastaviti da "značajno podiže kamatne stope stabilnim tempom", rekla je danas novinarima njena predsednica Kristin Lagard.
Referentnu kamatnu stopu Banka će, kako je navela, držati na nivoima koji mogu da osiguraju blagovremen povratak inflacije na dva odsto, što je srednjoročni cilj.
 
Britanska centralna banka je danas takođe podigla ključnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, dok su američke Federalne rezerve svoju juče povećale za 0,25 odsto.
 
Povećanja referentne kamatne stope ECB mogu da zaustave ekonomski rast ako budu neumerena. Budući da su povećanja česta, Lagard je danas priznala da je "ekonomska aktivnost znatno usporila" od sredine prošle godine i da se očekuje da ostane slaba jer se tražnja smanjuje širom sveta, a ruski rat u Ukrajini stvara neizvesnost.
 
Ekonomija evrozone stagnira, sa rastom od svega 0,1 odsto u poslednja tri meseca 2022. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija