Švajcarci na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u kešu

Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo je udruženje Pokret za slobodnu Švajcarsku.
Švajcarci na referendumu odlučuju da li žele da se zadrži plaćanje u kešu
Foto: Pixabay
To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti, koji uređuje kako Centralna banka i Vlada upravljaju novcem, doda odredba da u opticaju uvek mora biti "dovoljna količina" novčanica i kovanica.
U saopštenju se navodi da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanog minimuma.
Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača, predlog udruženja će postati zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde.
 
Jasno je da odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti, već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora, rekao je predsednik Pokreta za slobodnu Švajcarsku Rihard Keler.
 
Švajcarska bi, prema njegovim rečima, trebalo da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 članica.
 
Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzan u vreme pandemije kovida, ali prisutan je još od 2017, kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala trećini Evropljana i Amerikanaca i da je njih 20 odsto više ne koristi.
  • Tamo neko

    08.02.2023 17:00
    Cim ukinu kes uvesce rok trajanja digitalnog novca. E poslo toga smo ga na*ebali
  • Куп је битан

    07.02.2023 20:13
    Овако нешто треба уградити не само у законе, већ у устав сваке земље. Готовина је слобода. А држава нека јури криминалце.
  • Nn

    07.02.2023 18:50
    ...
    Ako ukinu kesh, zbogom zivotu i pameti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.