Prve procene: Zemljotresi naneli štetu od 84 milijarde dolara turskoj ekonomiji

Zemljotresi koji su 6. februara pogodili Tursku naneli su štetu ekonomiji u iznosu od 84 milijarde dolara.

To je objavila agencija Blumberg, pozivajući se na procene turske Konfederacije preduzetnika i predstavnika privrednih krugova.

U prvoj proceni Konfederacije navodi se da će gubici nacionalne ekonomije zbog zemljotresa biti oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Precizira se da šteta na stambenim objektima iznosi 70,8 milijardi dolara, posledice zemljotresa dovešće do smanjenja budžetskih prihoda zemlje za 10,4 milijarde, a još 2,9 milijardi koštaće tursku ekonomiju gubitak radne snage.
 
Računica koju je izvela Konfederacija ukazuje na veću štetu od one koju su procenili drugi ekonomisti u zemlji, a većina stručnjaka se slaže da je u ovom trenutku preuranjeno sumirati konačne posledice prirodne katastrofe.
 
Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale na jugoistoku Turske za sada su prouzrokovali smrt više od 30.000 ljudi, a srušeno je više od 6.000 zgrada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.