Manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo filijale u Rusiji

Prema studiji dvojice švajcarskih ekonomista objavljenoj početkom februara, do novembra 2022. godine, manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji i napustilo zemlju.
 Manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo filijale u Rusiji
Foto: Pixabay
Istraživanje ekonomista Sajmona Eveneta sa Univerziteta Sent Gal i Nikola Pisanija iz Visoke škole za trgovinu IMD ograničila se na zapadne kompanije čije se sedište nalazi u jednoj od zemalja koje su uvele sankcije i koje imaju jednu ili više podružnica u Rusiji, za koje je "izlaz" a priori skuplji.
Studijom u obuhvaćene podružnice koje su u Rusiji ostvarile promet od najmanje milion dolara između 2017. i 2021. godine.
Ekonomisti su identifikovali 2.405 ruskih kompanija u vlasništvu 1.404 zapadnih grupa, a među ovim grupama, samo 120, ili 8,5 odsto, je do kraja novembra prodalo jednu ili više ruskih podružnica i to ne one koje su bile najprofitabilnije.
 
"Ogromna većina kompanija iz EU i G7 koje posluju u Rusiji ostala je na mestu ili nije finalizovala moguće obećanje o prodaji", zaključuju Evenet i Pisani.
 
Ističu i da su određene kompanije, kao što su Nisan ili McDonald's, uključile klauzule o "re-otkupu" u ugovor o prodaji, što im omogućava da u budućnosti mogu da preuzmu svoj biznis.
  • Limanac

    26.02.2023 08:32
    Ko o čemu - zapad o moralu.
  • Magi

    25.02.2023 18:52
    Zaista ne znam da li bas svemu treba verovati sto objave neki istrazivaci, pojma nemamo ko su, pa neka su i iz Svajcarske
    Radim sa Rusima i znam da su rekli da su u prvih mesec dana rata vecina njihovih prijatelja i rodbine izgubili posao, ako su radili za strane kompanije iz EU ili Amerike
    Jednostavno su u par nedelja otisli, dali im plate za nekoliko meseci unapred, i to je to
    Nisu svojom voljom napustili tako veliko trziste, instruisani su iz svojih maticnih zemalja
    Informacije su cesto oprecne, zavisi ko je platio "istrazivanje"
    Kao i kod nas
    Kada slusas odredjene "istrazivace" kao da ne zivimo u istoj zemlji
    Danas svaku informaciju moras uzeti sa rezervom, manipulisanje je postalo nesnosno
  • 9%

    25.02.2023 13:14
    Toliko o Vučićevoj lažnoj priči o ultimatumu kako će nam stranci sve fabrike zatvoriti ako ne priznamo Kosovo ? Rusiji ne zatvaraju više od 9% jer je napala Ukrajinu i ratuje se, a Srbiji će da zatvore zbog toga što ne potpisuje neki papir ? Da budemo načisto, ja nebi potpisao Fra-Nem papir tačno i sve fabrike da zatvore, ni da nas bombarduju, nikako i nikad nebi potpisao ništa, i čuvao bi 1244 vekovima. Ali ova vest je dokaz da je jedini ko je ucenjen u stvari porodica Vučić, sa Sky telefonima, i Vučić zbog toga drži Srbiju kao taoca koju je pred izbore prevario slažući birače, i spreman je da potpiše Fra-Nem papir za koji smo čuli juče od EU zvaničnika koji izjavljuju da je to potpis za nezavisnost Kosova. Treba sprečiti ucenjenog izdajnika, lopova i prevaranta da preda Kosovo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.