Inflacija jede povećanja penzija: Sve ispod 40 odsto značilo bi da imate manje nego pre dve godine

Dvocifreno povećanje penzija koje je najavio predsednik Vučić, biće kratkog daha, tvrdi ekonomista.

Za Nova.rs ekonomista Goran Radosevljević ocenjuje da će rast potrošačkih cena i inflacija vrlo brzo "pojesti" svako povećanje.

Radosavljević ističe da je povećanje penzija u svakom slučaju dobra vest za najstarije građane Srbije, ali ujedno upzorava i da će se penzionerski novčanici istanjiti brže nego što se u prvi mah misli.

On smatra da "svako povećanje ispod 40 odsto" ne može da isprati rast potrošačkih cena i inflaciju i navodi da je u poslednjih godinu i po dana "inflacija pojela bilo kakvo povećanje, bilo čega u Srbiji".
 
"Inflacija je u odnosu na oktobar i novembar 2021. godine, sada preko 40 posto i svako povećanje manje od 40 odsto, realno dovodi do situacije da sada imate manje, nego pre dve godine", objašnjava on.
 
Obećanje predsednika Aleksandra Vučića, da će penzioneri ove godine imati "dvocifreno" povećanje, za Radosavljevića otvara i pitanje iz kojih će sredstava Srbija to finansirati.
 
"Mi imamo deficit već tri godine, a kako stoje stvari, pretpostavljam da ćemo deficit imati i ove godine", ističe sagovornik portala Nova.rs.
 
Ako imamo deficit, znači da mi javne rashode finansiramo nekim zaduživanjem. 
Mateja Agatonović sa portala Nova ekonomija smatra da je najavljeno povećanje penzija u skladu sa potrebama penzionera, ali dodaje da je nekako u isto vreme kada se planira povećanje, najavljeno i poskupljenje energenata.
 
Prema njegovom mišljenju, predsednik je ostao nedorečen kada je u pitanju datum povećanja penzija o kome je rekao "do kraja godine".
 
On ističe i da je povećanje penzija neophodno zbog inflacije, jer bi u suprutnom opadala kupovna moć penzionera.
  • Prazan dzep

    13.03.2023 10:24
    Pricam ti pricu
    Obecanje povecanja godinu dana unapred kad predvide koliko ce penzionera biti upokojeno pa taj ostatak da raspodele a koliko ce cene tek otici gore????????!!!????
  • Paja

    12.03.2023 21:41
    Jovanovic
    Ovaj cim obeca povecanje penzija za dvocifren broj to znaci da ce nam harac uvecati za trocifren broj...Steta sto ovaj nebeski narod to jos nije skontao,za jedno 500 godina ce verovatno skontati.
  • Dr Miggyy

    12.03.2023 15:57
    PENZIJE NIKADA VEČE U OČIMA ΛV
    Gospodin ΛV nema dana, a da ne zamajava svoju glasačku mašinu- penzionera enormnim povećanjem penzija i to iznad dve cifre. Ipak on zaboravlja da naši penzioneri imaju u proseku najnižu penziju u regionu i šire. Još je on doprineo da prosek penzije od iznad 60% prosečne plate, kada je zasedao u fotelju koju i dan danas ljubomorno čuva, sada je taj prosek oko 40% proseka plate. Takođe, otimanjem dela penzije (oteimao je četiri godine oko 800 evra, a još je zadužio državu za dvadeset milijardi evra), spasio(?) je Srbiju, a ne seti se da vrati otetog, oteto je prokleto kažu. Penzije prošle godine je povećao za čitavih 5,5% i tek u decembru još za 9%, a troškovi života su porasli za više od 20%. U zemlji 25% stanovništva gladuje ili je na pragu siromaštva. Laži o nenormalnom porastu standarda njegovih glasača nekom će se obiti o čelenki, a da to ne budu bedni penzioneri. Ako ne može drugo da uradi, ne mora ni da laže. Sada će poćnu sa prenošenjem njegove laži njegovi klimoglavci Brnabić, Mali. Penzionere glava zaboli od svih tih laži. Ipak, prvi je "plagirao" ideju ΛV najpoznatiji plagijator Siniša Mali da će penzije porasti kasno u jesen. Kako ga nije stid.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.