Evo šta sve utiče na kreditnu sposobnost i kako možete sami da je izračunate

Koliko puta ste čuli sintagmu "kreditna sposobnost"?
Evo šta sve utiče na kreditnu sposobnost i kako možete sami da je izračunate
Foto: Pixabay
Reč je bankarskoj frazi koja je, u suštini, skup nekoliko uslova koji određuju koliko maksimalno možete da se zadužite kada podižete kredit, tj. drugim rečima, koliki kredit možete podići. Bilo da se radi o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu, procena kreditne sposobnosti vam "ne gine", piše portal Kamatica.
Da bi procenili vašu kreditnu sposobnost, bankari koriste podatke o:
- vašim redovnim primanjima,
 
- vašem statusu zaposlenja,
 
- poslodavcu kod kog ste trenutno zaposleni,
 
- obavezama koje imate u svim finansijskim institucijama (banke, lizing kuće),
 
- urednosti u izvršavanju finansijskih obaveza, tj. vaša kompletna kreditna istorija.
 
Banke će proveriti vaš izveštaj Kreditnog biroa, kako bi se utvrdilo da li redovno izmirujute svoje obaveze.
 
Važna stvar koju treba da znate jeste se osnova kreditne sposobnosti izvodi iz visine redovnih mesečnih primanja, odnosno kroz šestomesečni ili tromesečni prosek primanja. 
 
Uredba Narodne banke Srbije daje okvir za maksimalno kreditno zaduženje, dok banke zadržavaju pravo da maksimalnu kreditnu zaduženost obračunaju u skladu sa internom poslovnom politikom.
 
To je možda malo jasnije uz sledeću šemu:  
 
- Ukoliko imate platu do 30.000 dinara, maksimalno možete da se zadužite u visini od 35 odsto od plate.
 
- Ako imate platu između 30 i 40.000, maksimalno možete "ići" do 50 odsto.
 
- Ako je vaša plata između 40 i 60.000 možete da se zadužite do 55 odsto.
 
- Ukoliko imate platu veću od 60.000 dinara, onda možete da se zadužite do 60 odsto.
Dakle, da biste izračunali kolika može da vam bude maksimalna mesečna rata kredita, potrebno je da svoju platu pomnožite sa odgovarajućim procentom iz gornje šeme. Na primer, ukoliko je vaša mesečna plata 55.000 dinara, potrebno je da taj broj pomnožite sa 55 odsto.
 
Dobro je da znate da banke mesečno kreditno zaduženje računaju u odnosu na sve kreditne proizvode - kredite, kreditne kartice, dozvoljeni minus.
  • Miki

    12.03.2023 21:39
    Nikad
    Nikad vise od banke necu uzeti kredit.Banke unistavaju ljudske zivote na finjaka.Dok se okrebes opljackan si, niko ih vise ne kontrolise , te rade kako im odgovara.Sto veca kamato vise novca za banku, prosta logika.
  • Gavril

    12.03.2023 11:39
    Na kreditnu sposobnost najviše utiče visina plate. Sa platama nižim nego u trećini afričkih zemalja, a cenama hrane višim nego u Nemačkoj, ogromna većina srba je kreditno potpuno nesposobna. Srbi kredit od 2 hiljade eura vraćaju pet godina a nemcu je mesečna rata za nov auto 500 eura.Bankama u Srbiji jedino preostaje da podižu kamatne stope i tako pljačkajući kreditno već zadužene građane, ostvaruje ekstra zaradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija