NBS ponovo povećala kamatnu stopu, što znači - raste rata kredita

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.
NBS ponovo povećala kamatnu stopu, što znači - raste rata kredita
Foto: Pixabay
Stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,50 odsto, dok je stopa na kreditne olakšice povećana na sedam procenata.
U saopštenju NBS se navodi da je pri donošenju ovakve odluke, Izvršni odbor imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje.
"Time Narodna banka Srbije doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja u horizontu projekcije. Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope", navodi se u saopštenju NBS.
 
To je 12. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa 1 na 1,50 odsto. U istom iznosu je NBS povećala kamatu i u maju i junu, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. Usledilo je povećanje u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru i februaru odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.
 
Povećanje referentne kamatne stope se prenosi i na ostale kamatne stope na tržištu, pa to znači dalje poskupljenje kredita i za privredu i za stanovništvo. Dok na kamatne stope kredita indeksirane u evrima utiče prevashodno politika Evropske centralne banke, na dinarske kredite utiče kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.
  • Milena

    06.04.2023 13:07
    Rata
    Meni je rata bila prvo 103 eur sad je 145 eur...ne znam šta bi rekla
  • Kredit

    10.03.2023 07:18
    Meni je rata vec skocila sa 24 na 27.500 u zadnjih godinu dana sve ce to Nas ekonomski Tigar nadoknaditi....
  • R49

    10.03.2023 06:45
    Čuda u tigru
    Kamatna stopa raste a dinar nikad stabilniji, vođa kaže da nam se bogatstvo uvećava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija