"Ekonomski tigar" u raljama inflacije: Cene energenata će tek rasti

Da su energenti tokom prošle godine poskupeli kada je trebalo, inflacija u Srbiji bi verovatno tokom prošle 2022. godine dostigla nivo od oko 20 odsto.
"Ekonomski tigar" u raljama inflacije: Cene energenata će tek rasti
Foto: Pixabay

Inflacija bi tada počela značajno da se smiruje početkom ove godine, ocenjuje se u analizi objavljenoj u štampanom izdanju Nove ekonomije.

Dok najviši predstavnici vlasti bez prekida šire optimizam koji je odavno ušao i u viceve, govori se da je Srbija "ekonomski tigar u regionu", kako imamo najbrži rast, najmanju inflaciju, stvarna situacija sasvim je drugačija. Cene energenata će tek da rastu, inflacija se neće lako zaustaviti.

Vlada Srbije je pokušala prošle godine da nekako održi inflaciju "pod kontrolom" administrativnim merama, pa su zamrznute cene nekoliko osnovnih artikala, kao što su brašno, jestivo ulјe, šećer, dugotrajno mleko.
 
Pored toga, ograničene su i cene goriva na benzinskim pumpama, pa se tako svakog petka određuje koliko će koštati dizel i bezolovni benzin, podseća se u analizi o inflaciji objavljenoj u najnovijem izdanju Nove ekonomije.
 
Međutim, mnogo značajnije je što je vlada na veštački niskom nivou držala cene struje i gasa. Cena struje za privredu je početkom 2022. godine povećana sa 55 evra na 75 evra za megavat-sat, iako je u tom trenutku EPS morao da uvozi 15-20 odsto struje po ceni čak 400 evra za megavat-sat.
 
Pored toga, značajno je poskupeo uvozni prirodni gas, ali vlada nije dozvolila poskuplјenje gasa ni za domaćinstva, ni za industriju.
Tokom leta 2022. je odobreno poskuplјenje struje za domaćinstva za oko 10% (6,5% je povećanje cene struje, ali je istovremeno praktično duplirana "naknada za obnovlјive izvore energije", pa je ukupno poskuplјenje oko 10%), a za 11% je povećana cena gasa, piše Nova ekonomija.
 
Privredi je od septembra struja poskupela sa 75 evra za megavat-sat na 95 evra za megavat-sat, a od januara ove godine privreda plaća 103 evra za megavat-sat.
 
Celu analizu o inflaciji možete pročitati OVDE.
  • /

    20.03.2023 08:40
    /
    @sanja
    ima ono:
    dabogda imala pa nemala
  • How yes not

    19.03.2023 20:48
    @Sanja
    U pravu si. Sve je laž, Srbija je ekonomski tigar i inflacija ne postoji. To izmišlja šolak i opozicija da oklevetaju legitimno izabrano državno rukovodstvo.
  • /

    19.03.2023 18:56
    /
    cene prehrambenih proizvoda vise ne skacu za dinar ili dva /to je bilo pre korone/ sada skacu za 30-50 din

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija