Raste broj građana koji ne mogu da plate račune za struju

Broj energetski ugroženih kupaca, odnosno građana koji imaju pravo na besplatne kilovate struje, kubika gasa ili grejanje preko toplana, u februaru je za oko 6.000 bio veći u odnosu na januar.
Raste broj građana koji ne mogu da plate račune za struju
Foto: 021.rs

Prema podacima Ministarstva energetike u februaru ih je bilo 62.000 umesto 56.500, koliko je ovu subvenciju koristilo početkom 2023. godine, prenela je Politika.

U resornom ministarstvu podsećaju da energetski ugroženi kupci imaju pravo na smanjenje računa. Od 1. maja gas poskupljuje za deset, a struja za osam odsto.

Kako se objašnjava, tim kupcima se u skladu sa poskupljenjem povećava i iznos popusta za račun za gas i struju. Tačnije, povećava se procenat popusta na potrošenu struju.
 
Uredbom je predviđeno da ako se zahtev podnosi zbog materijalnog položaja ili imovinskog stanja domaćinstva u obzir se uzima ukupan mesečni prihod u odnosu na broj članova.
 
Kako podseća Politika, za jednog člana porodice prihod može da bude do 21,074 dinara, za dva do 33.402, za tri 45.729 i za četiri 58.057 dinara.
 
U praksi, zaštićena domaćinstva koja imaju račun za struju u iznosu 3.770 dinara mesečno, plaćaće ga 1.721 dinara manje, ili daljinsko grejanje u iznosu koji je upola manji od potrošnje na računu.
 
Mogućnost dobijanja određenog broja kilovata i kubika gasa imaju i domaćinstva koja su ostvarila pravo na socijalnu pomoć, dečji dodatak ili za tuđu negu i pomoć.
 
Status energetski ugroženog kupca može da se stekne i na osnovu zdravstvenog stanja, odnosno mogu da ih dobiju ljudi koji koriste medicinski aparat ili uređaj neophodan za održavanje zdravlja.
 
Energestski ugroženi kupci mogu da se opredele za smanjenje mesečnog računa za struju, prirodni gas ili za toplotnu energiju, odnosno to pravo se odnosi na jedan od tih energenata.
Subvencije za ugrožena domaćinstva, zbog poskupljenja energenata pomaže i Evropska unija.
 
Zahaljujući tome tokom 2023. godine biće zaštićena najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine kada je taj broj bio 68.000, navodi se u tekstu Politike.
 
Taj broj, kako je najavljeno, trebalo bi da poraste na 191.000 domaćinstava do 31. decembra 2023. godine.
  • Mirko

    07.04.2023 19:41
    Dogorelo
    A jedna buna protiv dahija..Ovo je postalo nepodnošljivo ako ćutimo draće nam kožu sa leđa bukvalno.
    SRBIJO PROBUDI SE postali smo robovi
  • Alex

    07.04.2023 12:14
    @Glupost i prevara
    Menjas posao ili menjas drzavu, brate!
  • da,nemam i nikada

    07.04.2023 11:53
    neću starateljstvo
    A,posto imate pristup koliko penzionera ima,koliko dece ima po školama,koliko nezapislenih,koliko glasača!!!
    Jok,nemate i koliko njih jedva izdržava kraj s’ krajem.
    Tako da ovo prijavljivanje i utisak eto,meni će smanjiti je krajnje bezobrazan,a ostali?
    Papiri koji treba da se potpišu su najveći bezobrazluk.
    Pogledajte sami šta sve treba od papira. Najviše me brine onaj papir oko socijalnog statusa, što mi govori da se prijavi neko i onda nesto socijalna služba…šta? Šta znače ti papiri i dobrovoljno davanje podataka?!
    Kažem, imate sve podatke,pa ako vam je stalo zaista,ali zaista uradite kako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija