Ministar Momirović tvrdi da smo "pobedili" inflaciju: Da li je to tačno?

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, nedavno je izjavio da smo "pobedili" inflaciju, a da li je to tačno?
Kako piše Danas, u aprilu je statistika zabeležila da je indeks potrošačkih cena, kao mera inflacije, u odnosu na april prošle godine iznosila 15,1 odsto, naspram međugodišnje inflacije od 16,2 odsto u martu.

Istovremeno cene u aprilu su u odnosu na mart porasle 0,7 odsto. Ovo znači da je usporen rast cena, ali da one i dalje rastu.

Milorad Filipović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da inflacija jeste pala sa 16,2 na 15,1 odsto u aprilu, ali to je samo jedan mesec.
 
"Takođe to ne znači da cene padaju, već znači da je rast cena usporio. Kada bi cene padale imali bi deflaciju, a mi smo daleko od toga. Realno je očekivati da inflacija nastavi da usporava i da do kraja godine bude jednocifrena. Euforija oko energetike se smirila, nema više onako visokih cena gasa i električne energije. Zavisiće mnogo i od poljoprivredne sezone. Ako bude prosečna inflacija može da padne na sedam, osam odsto. Ako bude lošija, onda voće i povrće ponovo mogu da budu skupi, da se to prelije na druge proizvode i da imamo inflaciju na kraju godinu, možda i dvocifrenu", ocenjuje Filipović za Danas.
 
Što se tiče izjave ministra, Filipović je istakao da je on političar koji "nije tako dugo u politici pa mora da daje tako euforične izjave".
 
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), smatra da u takvu izjavu ministra malo ko može da poveruje.
 
"Od naših ministara možemo da čujemo masu stvari koje su daleko od istine. U ovo bi mogao da poveruje samo neko ko ne misli svojom glavom. Kao da ne živimo u ovoj zemlji i ne znamo šta koliko košta. Ne da nismo pobedili inflaciju. Dok je u SAD inflacija pala na 4,9 odsto, u Evropi se prepolovila, kod nas… samo ću reći da je kod nas crni luk poskupeo 250 odsto", napominje Savić.
Slobodan Milosavljević, član DS i nekadašnji ministar trgovine ukazuje da "kada se sve pobede zbroje ceh plate građani".
 
"Izjava me podseća na 1990-te kada smo svako malo pobeđivali inflaciju, pa doterali do hiperinflacije. Osim toga akcije supermarketa nemaju veze sa opštim nivoom cena. Akcije su ograničenog perioda trajanja, i na primer, pokreću ih proizvođači ako se neki proizvod slabije prodaje, pa značajno spuste cenu da se reše zaliha. To nema nikakve veze sa opštim nivoom cena", zaključuje sagovornik Danasa.
  • DachaNS

    29.05.2023 09:40
    Dajte ljudi
    uozbiljite se malo,on ne zna ni kada je gladan pa jede za svaki slucaj i on se kao razume u finansije
  • Borelo

    29.05.2023 07:45
    Borelo
    Kada procesljamo imovinu tvog tatice osetices sta je Inflacija! Onda lupetaj!
  • Hm

    29.05.2023 01:05
    Jel ovaj jeo bunike
    Taj ni sam sebi ne veruje šta bulazni. Jel on lud, il što kaže narodna,"jel mu noge smrde"?!Čuj, pobedio inflaciju? Jel taj i njegovi znaju šta pojam "inflacija"uopšte znači, ili je na megatrendu čuo usput za tu reč. Ooo zemljo otvori se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.