Đedović: Generalnog direktora EPS-a imenovaće Nadzorni odbor, a ne Vlada Srbije

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će novoizabrani nadzorni odbor EPS-a imenovati generalnog direktora, i da će biti raspisan javni konkurs.
Đedović je za TV Prva rekla da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.
Podsetila je da je u martu ove godine EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je pre dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.
"Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om", rekla je Đedović.
 
Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.
 
"Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške", rekla je Đedović.
 
One je navela da je uloga nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

Teme

EPS
  • kadakonesad

    12.06.2023 09:27
    sve jedno
    Samo slepac ne vidi da će jednog dana Norvežani biti vlasnici EPSa
  • Vladanis

    12.06.2023 06:22
    Stručnjaci
    Čitam komentáře i prosto ne mogu dá verujem koliko stručnjaka i pamětníh ljudi mi imamo!!!! Zato samo tu gde jesmo!!!!
  • Mila

    11.06.2023 23:07
    ikebana_011@rocketmsil.com
    Kod nas sve naopako. Tolika količina dilentatizma i samovolje ne postoji nigde drugo na planeti, osim kod nas u Srbiji. Nadzorni odbor kontroliše ispravnost rada u nekoj firmi, nikako ne može da planira i postavlja. Za to bi trebao da bude zadužen upravni odbor - ako postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.