Imovina čačanske Fabrike reznog alata u stečaju prodata za 560 miliona dinara

Imovina čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju prodata je za 560 miliona dinara konzorcijumu u kojem su kompanije Unipromet iz Čačka i Eurolajn iz Beograda.
Imovina čačanske Fabrike reznog alata u stečaju prodata za 560 miliona dinara
Foto: 021.rs
To je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Početna cena na javnom nadmetanju bila je 235,3 miliona dinara, a prodato je gradsko građevinsko zemljište površine 30.628 kvadrata, kao i tri proizvodne hale, hala sa restoranom, magacini, upravna zgrada, pogon za izradu kugličnih vretena, oprema i zalihe.
FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi avgusta 2021. godine.
 
Tada su 452 fabrička radnika proglašeni za tehnološki višak i dobili otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.
 
Postupak stečaja nad FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo janura 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.
 
FRA je osnovana 1953, od kada je proizvodila alate, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.
 
Ta fabrika je u bivšoj Jugoslaviji bila vodeća u proizvodnji reznih alata, koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu i u to vreme zapošljavala je oko 4.500 radnika.
 
 
 
  • milenko

    16.06.2023 04:59
    Prodajte i majku svoju !
    Za 33 god bez socijalizma ste uništili sve ,baš sve!!! ,..demokvatske budaletine!
  • Marko

    15.06.2023 07:59
    Labusova mantra se nastavlja
    Sto da proizvodimo alat kada mozemo da ga uvozimo, sto bi nase fabrike radile i zaradjivale i punile budzet kada moze Wurth da profitira i uvoznici uz masne provizije.
  • Realista

    15.06.2023 07:14
    prenamena
    Pa neka sruše sve, naprave kockarnice i tržne centre na tom mestu, mašine pretope i izliju biste znamenitih političara od 90-ih pa na ovamo i posade ih ispred kompleksa a ako baš mora, može i neki omanji pogon za štepanje bušnih čarapa ili motanje kabla za panik sijalice sa masnom subvencijom države...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.